AKTUELNO

Ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić kaže da se u toj zemlji beleži konstantni pad broja zaraženih i preminulih, a da je broj umrlih u jučerašnjem danu najniži od 9. marta.

Aleksić navodi da je najavljena druga faza otvranja ekonomskih i privrednih aktivnosti u zemlji, odnosno da se ulazi u fazu proračunatog rizika gde je akcenat na odgovornosti.

Građani će od 18. maja moći slobodno da se kreću u okviru regije dok je ostala zabrana kretanja iz regije u regiju osim u posebnim slučajevima sve do 3. Juna.

- Vršiće se konstanti monitoring broja zaraženih i ukoluko dođe do porasta najavljeno je preduzimanje mera – navodi Aleksić i dodaje da će svaka regija donositi nezavisno oduke u zavisnosti od situacije na terenu.

Kako je dodao biće dozvoljene služe u crkvama, rad restorana i kafića od 18. maja uz poštovanje mera koje su predvideli epidemiolozi.

Građanima EU će biti od 3. juna dozvoljeno da dolaze u Italiju bez obaveze da budu u karantinu.

Aleksić je naveo da od 18. aprila Italija imao konstanti pad ljudi u jedinicama intenzivne nege, juče je to bilo 775. Preminule su  153 osobe, što je najniži broj od 9. marta.

On je podsetio da je Italija je do sada izgubila 32.000 ljudi, a inficirano je više od 225.000 ljudi. 

#Italija

<
'