AKTUELNO

Međunarodni dan Roma, obeležava se danas, kako bi se proslavila romska kultura i podigla svest o problemima sa kojima se Romi suočavaju.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, čestitajući praznik Romima, istakla je da ima pomaka u svim oblastima koje su značajne za njihov život, ali i da je dosta posla preostalo.

- Ministarstvo prosvete je za više od 1.000 romskih srednjoškolaca isplatilo stipendije, uspeli smo da za kratko vreme obezbedimo za više od 1.000 ljudi lična dokumenta. Prvi put je napravljena baza podataka o svim neformalnim naseljima, kojih je 583 u Srbiji, a za 13 su urađeni posebni urbanistički planovi, koji će omogućiti dalje infrastrukturno ulaganje - rekla je Paunović.

Ona smatra da je u prethodnim godinama nedostajala pre svega zajednička, bolja saradnja države, lokalne samouprave, samih Roma i to jeste, ističe, jedan od ključnih razloga zašto se u novoj strategiji vlade do 2025. insistira na toj saradnji.

Sve mere i aktivnosti koje su predviđene tom strategijom, podvlači Paunović, nisu predviđene samo za ministarstva u vladi, nego i za lokalne samouprave, gradove i opštine gde pripadnici romske nacionalne manjine žive.

Ona očekuje da veliku podršku u sprovođenju tih mera može da da i civilno društvo, međunarodne organiacije, nezavisna tela i mediji, ali i sami pripadnici romske nacionalne manjine i ostali građani Srbije.

- Samo takvim zajedničkim radom te nagomilane i brojne probleme možemo da rešimo i obezbedimo puno uključivanje Roma u naše društvo - rekla je Paunović.

Međunarodni dan Roma službeno je proglašen 1990. u Poljskoj, romska hima je "đelem, đelem", odnosno "Išao sam, išao", dok je romska zastava plavo-zelena sa crvenim točkom u sredini.

Plavom bojom predstavljeno je nebo, kao simbol slobode, bezgraničnog prostranstva i života pod vedrim nebom, bez krova nad glavom, zelena boja je trava, put, drum, kao simbol života obeležen stalnim putovanjem, dok crveni točak predstavlja simbol stalnog kretanja i života na točkovima.

Kako Romi ističu, pod tom zastavom nikada nije vođen nijedan rat.

#Međunarodni dan roma

'