AKTUELNO

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ nastavlja sa suzbijanjem odraslih formi komaraca tretmanima sa zemlje i reka, s obzirom da su se stekli povoljni vremenski uslovi.

Termalno zamagljivanje sa reka je tretman koji se od ove godine sprovodi po prvi put u Beogradu. Dimni generatori se postavljaju na čamce čime se olakšava pristup glavnim žarištima i staništima komaraca, a velike količine magle koje dugo ostaju u vazduhu iznad površine vode i obalskog rastinja u produženom kontaktu sa komarcima omogućavaju njihovo efikasnije suzbijanje. 

Pored pet ekipa u jutarnjim i 16 ekipa u večernjim časovima, koje će sprovoditi hladno zamagljivanje u urbanim delovima Beograda, biće angažovane i četiri ekipe koje će raditi na termalnom zamagljivanju terena gde se pretežno nalaze velike zelene površine i rastinje, od kojih će jedna ekipa obavljati suzbijanje iz čamca.

Foto: Nenad Cakić/JKP Gradska čistoća

U jutarnjim časovima ekipe će raditi naselje Sremčica, dok će u večernjim časovima zamagljivanje biti sprovedeno u Bojčinskoj šumi, zatim Progar, Nautičko selo, 13. maj, naselje Soko salaš, Batajnica, Zemun polje, Nova galenika, Plavi horizonti, Altina, Zemun gornji i donji grad, naselja Sava Kovačević i Sutjeska, Bački lovik, Kalvarija, Vojni put i Novi grad. 

Foto: Nenad Cakić/JKP Gradska čistoća

Ekipa angažovana na suzbijanju komaraca sa vode pokriće potez od Pupinovog mosta pa sve do ušća Save u Dunav, kao i Ratno ostrvo. Pored suzbijanja komaraca sa zemlje i vode, tokom ove nedelje očekuje se i angažovanje privredne avijacije kako bi se tretman na smanjenju broja komaraca u Beogradu dodatno obavljao i iz vazduha. Do danas su ekipe Sektora ekologije i unapređenja životne sredine u borbi protiv komaraca tretirale površinu od 72.000 hektara na 17 beogradskih opština, dok se monitoring svakodnevno obavlja na teritoriji Beograda, na minimum 16 lokacija dnevno na kojima se postavljaju klopke za ove insekte, odnosno oko 140 klopki na mesečnom nivou. 

Foto: Nenad Cakić/JKP Gradska čistoća

Sugrađani svakog radnog dana od 07:00 do 15:00 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatan broj telefona 0800–000807 ili putem elektronske pošte na adresu ekologija@gradskacistoca.rs

#Gradska čistoća

#Komarci