AKTUELNO

Odluka je na nivou konzilijuma. Lekari sve vreme analiziraju i određuju šta će biti sa pacijentom, kažu sagovornici za TV Pink.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji su registrovano je još 400 slučajeva inficiranja koronavirusom u poslednja 24 sata. U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testiranoosoba, njih 411 bilo je pozitivno, a nažalost, preminulo je 8 lica.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja na respiratorima u bolnicama širom zemlje nalazi se 170 pacijenata.

Dr Gordana Jovanović anesteziolog iz KC Vojvodina kaže za Novo jutro TV Pink da u ovu ustanovu dolaze pacijenti koji su kritični.

-Hospistalizuejmo srednje teške i teške oblike. MI vidimo najtežu vrstu pacijenata. Kod nas su oni kojima su pluća u fazi otkazivanja. Lečenje posledica neke bolesti je teško i skupo, imamo puno izazova u lečenju i naši pacijetni zahtevaju potporu – kazala je dr Jovanović.

Kaže da postoji nekoliko stepena u lečenju pacijenta kiseonikom.

-Prvi stepen je maska, drugi je mehanički ventialtor i resprataor, daje se kiseonik pod priteiskiom i treća je kada pacijenta intubiramo – objasnila je ona.

Kako kaže, nije lako odlučiti kada će pacijent da ide na respirator.

-Mi koji se bavimo najtežim pacijentima moramo da budemo dosta invazivni. Svaka invazivna metoda koliko leči, može i da škodi. Mi moramo da vagamo šta je jače. Venačka ventilacija duže od nedleju dana može da izaozove komplikacije, od bakterija do tehničkih komplikacije – kaže ona ističući da su lekari jako oprezni kada odlučuju da neko ide na respirator.

-Odluku donosimo u zavisnosti od toga koliko su pluća otkazala – dodaje.

Dr Dejan Trailov iz Kriznog štaba KBC Zvezdara kaže da granice treba da se postavljaju oprezno.

-Postoje tabele i vitalni parametri koji se prate. Odluka je na nivou konzilijuma. Lekari sve vreme analiziraju i određuju šta će biti sa pacijentom. Sve je u pitanju dobrobiti pacijenta – kazao je Trailov.

Kaže da pacijent prosečno bude oko dve nedelje na respiratoru.

-Čini mi se da se sada pacijenti kasnije javljaju nego u provom piku. Većina je oko sedam dana provela kući pre nego što dođu kod nas. To može da bude veliki problem u daljem toku lečenja – dodao je.

#Lekar