AKTUELNO

Zimske gume nisu obavezne ako na kolovozima nema snega i leda.

Vozači u Srbiji od danas do 1. aprila moraju na svojim vozilima da imaju sve četiri zimske gume ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledica.

Agencija za bezbednost saobraćaja i Auto-moto savez Srbije pozvali su građane da ne koriste letnje pneumatike u tom periodu ako žele da budu bezbedni u saobraćaju.

Iako zimske gume nisu obavezne ako nema snega, leda ili poledice, stručnjaci upozoravaju da su performanse letnjih guma neogovarajuće po hladnom i vlažnom vremenu i da ih svakako treba zameniti.

Kazne za korišćenje letnjih umesto zimskih guma se kreću od 6.000 do 20.000 dinara, dok su za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara, a vozač izazove udes sa vozilom koje ima letnje gume može dobiti kaznu i do 45 dana zatvora.

Kada nema snega i leda zimska oprema nije obavezna, ali Agencija savetuje korišćenje zimskih guma pošto su mekše i bolje prijanjaju na podlogu, pa imaju mnogo kraći zaustavni put prilikom kočenja.

Pod zimskom opremom se podrazumeva za putnička i laka teretna vozila da na sva četiri točka moraju biti zimsku pneumatici sa mininalnom dubinom šare od četiri milimetra, kao i lanci za sneg, dok autobusi i teretna vozila moraju imati i lopatu, objasnili su u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Kazna za vozače koji nemaju lance za sneg je 3.000 dinara.

Lanci moraju da se koriste u tom periodu na mestima gde je postavljen saobraćajni znak da su obavezni, ali se mogu koristiti i van tih mesta ako ima snega na kolovozu.

S.M.

'