AKTUELNO

Na sednici Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, na kojoj se razmatralo uvođenje obavezne samoizolacije od 10 dana za sve naše koji se vraćaju sa letovanja, doneta je odluka da se od petka u 18 sati uvede nadzor nad svim našim građanima, koji se vraćaju sa letovanja iz Crne Gore, BiH i Hrvatske, ali i iz ostalih zemalja u regionu, u kojima je lošija epidemiološka situacija u odnosu na našu.

Od petka u 18 časova uvodi se nadzor za sve građane Srbije koji se vraćaju iz evropskih zemalja, izjavila je danas zamenik direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Nakon sednice Kriznog štaba, Kisić Tepavčević je apelovala na sve građane da se do petka vrate u Srbiju, jer će nakon toga početi nadzor, koji, kako je objasnila, ne podrazumeva karantin i samoizolaciju.

- Reč je o nadzoru kako bi se sprečio rizik prenošenja virusa korona - rekla je Kisić Tepavčević novinarima.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kaže da će način vršenja nadzora biti definisan i objavljen u narednim danima.

Preporuke svetskih organizacija, dodaje Kisić, jesu da taj nadzor traje do 10 dana.

Na pitanje šta podrazumeva nadzor, Kisić Tepavčević je odgovorila da će javnost biti detaljnije obaveštena do petka u 18 časova, ali da će podrazumevati određenu dinamiku javljanja relevantnim zdravstvenim službama, s ciljem da se potencijalni unos virusa u našu zemlju stavi pod kontrolu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kistić Tepavčević ističe da je Krizni štab doneo tu odluku zbog povećanja broja zaraženih u regionu, ali i u svim evropskim zemljama, od kraja avgusta.

Ukazuje da je Crna Gora treća po učestalosti oboljevanja u Evropi i da, kao takva, predstavlja rizik, te da se broj zaraženih povećava i u našoj zemlji, s obzirom da veliki broj naših građana boravi u CG.

Rekla je da se na visokom mestu nalaze i Hrvatska i BiH.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- To napominjemo zato što je veliki broj naših građana u tim zemljama - dodala je.

Kisić Tepavčević navodi da je juče primećen blagi skok broja zaraženih u odnosu na prethodne nedelje, što je, ističe, bio signal da Krizni štab mora da preuzme dalje odluke kako se situacija ne bi pogoršala.

Ističe da je kod nas trenutna epidemiološka situacija povoljna, ali da građani u tim zemljama predstavljaju opasnost za širenje zaraze.

- Apelujemo na sve građane da se do kraja ove nedelje vrate u svoju zemlju, nakon toga ćemo imati drugačiji režim za sve putnike - rekla je Kisić Tepavčević.

Kaže da je naš zdravstveni sistem pokazao u prethodnom periodu koliko može da radi u vanrendim okolnostima i da je i sada vrlo spreman i ima velike kapacitete ukoliko bi došlo do povećanja broj obolelih.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Najveći broj kovid bolnica se vratio u nekovid sistem rada i nadamo se da će tako ostati u nekom dužem vremenskom periodu. Ali, jesmo spremni, s obzirom da imamo već dosta iskustva sa tim virusom. Ipak, svi treba da se potrudimo i ne dozvolimo više da svi nasi kapaciteti budu maksimalno iskorišćeni - poručila je ona.

Navodi da je još ranije izrečena kao važna preporuka da sva deca posle povratka iz inostranstva koja idu u kolektive budu u kućnoj izolaciji u periodu od 10 dana.

Ona napominje da deca uglavnom nemaju teže oblike ispoljavanja kovida, ali da mogu da šire virus.

Dodaje da je danas bio redovan sastanak Kriznog štaba na kome je razmatrana epidemiološka situacija u Srbiji, ali i drugim zemljama, na kome su razmatrani svi aspekti na koje utiče kovid.

#COVID-19

#koronavirus

#krizni štab