AKTUELNO

U svetu je od početka pandemije koronavirusa potvrđeno više od 63.073.287 slučajeva infekcije, pokazuju podaci sajta Worldometers. Od posledica koronavirusa umrlo je 1.465.186 osoba, a oporavilo se 43.546.388 ljudi.

Kristijan Veršic, šef dopisništva austrijske televizije „Orf“ za jugoistočnu Evropu, kaže da ima sumnju u broj preminulih od koronavirusa, jer se, prema preporuci SZO, u preminule od koronavirusa ubrajaju svi oni koji su u trenutku smrti bili zaraženi Kovidom-19.

- To realno znači da, ako sam zaražen i poginem u saobraćajnoj nesreći, ja sam žrtva koronavirusa – kaže Veršić za Pink. Ističe da je ovakva situacija u svakoj zemlji, pa se stoga postavlja pitanje koja je brojka, kada je reč o preminulima, realna.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o ekonomskim posledicama koronavirusa, Miroslav Stojanović, nekadašnji dopisnik „Politike“ iz Berlina, kaže da će one biti žestoke.

- U zemljama koje su privredno bile jake raste broj nezaposlenih, ali i socijalna napetost. Nalazimo se u tunelu, a svetlo na njegovom kraju se i dalje ne nazire. Teško je predvideti šta će posle svega biti, ali će „i ovo danas jednog dana biti juče“ – kaže Stojanović za „Novo jutro“.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da kod građana ključa nezadovoljstvo, a nepoznato je koje će grane ekonomije i privrede preživeti ovu krizu.

- Čak i da se sve završi brzo, recimo do leta, više nema sna o masovnom turizmu – kaže Stojanović.

#Kristijan Veršic

#Mioslav Stojanović

#Novo jutro