AKTUELNO

Napad hakera potvrđen je u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Načelnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Saša Živanović objašnjava da hakeri napadaju putem slanja PDF dokumenata, pomoću otvorenog koda, da traže otkupninu u iznosu od 300 dolara u roku od 72 sata, i da nema targetiranih grupa već da su svi meta.

Masovni napadi u Srbiji nisu zabaleženi, ali su "rensomver" kampanje pretnja budućnosti, a savetuje žrtvama da ne uplaćuju novac hakerima.

– Ne može se precizno definisati koliko je u toku ove poslednje kampanje bilo napada u Srbiji. Mi smo preko operativnog centra dosad informisani za napad na jedno preduzeće na jugu Srbije. Neformalno, imamo informacija za još preduzeća u Srbiji, ali nemamo prijave za to – kaže Živanović.

Prema njegovim rečima, problem je u tome što se ovi napadi dešavaju putem slanja PDF dokumenata u vidu raznih ponuda, na primer, za zaposlenje.

– Kada vi preuzmete taj PDF dokument, koji može biti zipovan, onda se u vaš računar instalira taj zlonamerni program koji radi tiho u pozadini, sve dok se u pozadini u račlunaru ne šifruju kompletni podaci. Zatim, osluškuje mrežu, pa ako su vam računari u mreži, kriptuje sve te podatke. Na kraju se obaveštava korisnik da su mu podaci zaključani i da neće moći da ih otključa i traži se otkupnina od 300 dolara i daje vremenski rok od 72 sata - objasno je načelnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Kako je dodao, očekuje se nastavak ove vrste napada jer se radi o virusu otvorenog koda koji je aploudovan na internet mrežu.

- Te kampanje su se kriminalcima pokazale kao profitabilne i oni su samo u ovom slučaju do sada uzeli 20.000 funti otkupnine. Napadi se usmeravaju na pojedince, mala preduzeća, svi su znači potencijalne mete u ovakvim vrstama napada – navodi naš sagovornik.

#Napad

#Srbija

#žrtve

'