AKTUELNO

Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije komentarisala je najnovije teorije o lečenju korone hidrogenom.

Dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije govorila je o antitelima i težini kliničke slike, efikasnosti vakcine, ali i objasnila da li ima istine o najnovijoj teoriji da se korona može lečiti troprocentnim hidrogenom.

Nedavno su mediji preneli da korona virus može i da se izleči troprocentnim hidrogenom, sredstvom koji svi imamo u domaćinstvima.

- Nisam videla originalno istraživanje, samo sam pročitala u medijima. Ono što mogu da kažem jeste da je konzumiranje hidrogena opasno i spaljuje sluzokožu creva. Pozitivne strane je moguće da postoje, ali treba naći način kako se hidrogen koristi i tek da se ispita, objasnila je dr Gnjatović.

- Postoji značajna koleracija između težine kliničke slike i količine antitela na koronu, teža slika stvara veću količinu antitela, to znači da je verovatno došlo do infekcije većom dozom virusa. Međutim, ima i asimptomatskih slučajeva koji imaju veliku količinu antitela”, kaže dr Marija i objašnjava kako osoba koja je vakcinisana može da se zarazi.

“Sve zavisi od odgovora tela, a vakcina će svakako pomoći da klinička slika bude blaža”, napominje ona.

O tome zašto vakcinisane osobe treba da nose maske, dr Gnjatović kaže da ne postoje dokazi da neko ko je vakcinisan ne može da prenese virus ili da ne bude domaćin virusa. Pre vakcinacije je svakako bitno da osoba bude zdrava, ali i da nije loše prethodno uraditi PCR ili test na antitela, kako bi se znalo da li je već zaražena.

#Marija Gnjatović

#koronavirus