AKTUELNO

Danica Šmic (83), najstarija je i najpopularnija volonterka Crvenog krsta na beogradskom Senjaku. Često pomaže mlađima od sebe i usamljenim.

-Volontranje mi je kao vazduh. To je deo mog života. Dok mogu da stojim na nogama, ja ću da pomažem i da uživm u tome – ovim rečima baka Danica Šmic započinje priču našoj novinarki Gordani Uzelac pričajući joj kako izgleda humanost na delu iz njene perspekitve i koliko je značajna za njen život.

Foto: Pink.rs

-To je veliko zadovoljstvo. Srećni ste i vi i osoba kojoj pomažete. Pomažući drugima, pomažete i sebi – dodaje.

Šmic je još sedamdesetih godina prošlog veka završila kurs za medicinsku sestru Crvenog krsta da pomogne i u ratu i u miru i od tada ne prestaje da pomaže.

-Moji roditelji su nas usmeravali da uvek pomažemo i budemo solidarni – kaže ona i kaže da je pomaže i sada, tokom trajanja epidemije koronavirusa.

Foto: Pink.rs

-Lepa reč je najedlotvorniji lek. Nama se obraduju uvek. Često nas ljudi i zovu da se zahvaljuju što obilazimo njihove najmilije. Mi tako ne pomažemo samo jednoj osobi, već celoj porodici – kaže ona i objašnajva da ima svoj radni dnevnik u kojem beleži sve što radi.

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Inače, ona je nosilac mnogih prizanja a poslednju je dobila od Vlade Srbije koja nosi nazvi “dobročinitelj”.

#Danica Šmic