AKTUELNO

Koronavirus je mnogo lakše otkriti kod odraslih osoba nego kod dece. Srećom, najmlađi veoma retko razvijaju težu kliničku sliku, mada je ovaj talas kovida doneo više komplikacija nego prethodni.

- Britanski soj nije specifičan za decu, nije poznato da daje teže slike, ali je zarazniji. Ne samo kod odraslih nego i kod dece daje povećanu transmisiju, pa imamo i više oboljevanja kod dece - kaže za TV Vesti pedijatar Milan Simić.

On je ukazao da kod dece koronavirus ne razvija teže kliničke slike, bar kada pričamo sa nivoa sekundarne zdravstvene zaštite.

U ovom talasu je bilo više tih komplikovanih slučajeva koji liče na kavasaki sindrom, produžena temperatura nakon infekcije, promene na koži, čak i promene na srčanom mišiću. Komplikacije je bilo više u ovom, negu u prvom talasu

Foto: TV Vesti Printscreen

Simić je istakao da je kod odraslih mnogo lakše posumnjati na kovid infekciju.

- Simptomi prehlade i korone su gotovo isti, posebno što sada imamo i cirkulaciju drugih virusa. Svako curenjene nosa, kašljanje, temperatura pa čak i blaga bi mogla da bude kovid, ali to jako retko. Ako se dete dobro oseća ne treba trčati lekaru, čak i kada je kovid u preko 90 odsto slučajeva neće imati posledice. Jedino ga treba izolovati, te možda u tom smislu otkriti da li je kovid, kako ne bi zarazilo porodicu - naglasio je Simić.

Kako je rekao, lekaru se treba javiti kod povišene temperature, izuzetno visoke koja traje tri, četiri dana, kada dete odbija da jede, ako je klonulo...

- Treba se javiti izabranom pedijatru, da odradi trijažu, da vidi da li postoje zaraženi u porodici i ako treba poslaće ga na testiranje i eventualno snimanje pluća - istakao je Simić.

Prema njegovim rečima, rizične grupe su deca kojima je smanjen imuni odgovor.

Budite informisani o svemu na TV VESTI!

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794 Supernova - 011 SBB - 023 EON - 023 Total TV - 037 Orion - 603 Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#Milan Simić

#deca

#koronavirus