AKTUELNO

Komemoracija povodom smrti nedavno preminulog slikara i vajara Miloša Šobajića održana je danas u užem krugu porodice i bliskih prijatelja u Skupštini grada Beograda.

Počast velikom umetniku je odata kroz njegovu omiljenu kompoziciju "Istoria de un amor", a emitovan je i odlomak Šobajićevog govora u kome kaže: "Ja sam Feniks i opet se vraćam, uvek sam početnik i uvek učim".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac rekao je da je Šobajić stvarao svoje životne priče u Parizu, gde su i njegove slike ostavile dubokog traga.

Otkrio je veliku tajnu umetnosti u svojim remek delima, u slikama je prisutan osećaj odustajanja od realnog - ocenio je istoričar umetnosti i dodao da je Šobajićev talenat bio u duhu ikonopisaca.

Kako je naveo, umetnik je imao toliku količinu energije da se ona mogla uvek opipati.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Toliko je isijavala ta umetnička, kreativna energija sa njegovih slika. Miloš je takvu energiju imao do poslednjeg trenutka - naveo je Kusovac opisujući Šobajića kao besmrtnog.

Direktor Beogradske filharmonije i pijanista Ivan Tasovac za Šobajićevu umetnost takođe kaže da je imala vulkansku energiju.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Umetnost Šobajića je osamdesetih godina ostavila snažan pečat u Evropi i svetu. Sa srpskom kulturom mnogi u svetu su se upoznavali upravo putem njegovih monumentalnih slika. Za sve nas koji smo živeli u inostranstvu daleko od svog doma, dela ovog umetnika darivali smo drugima ne bi li na najbolji način pokazivali odakle dolazimo - kazao je Tasovac i uporedio Šobajićeve slike sa snagom poslednje Betovenove sonate.