AKTUELNO

U Kući cveća u Beogradu danas je obeležena 41. godišnjica smrti Josipa Broza Tita, doživotnog predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Saveza Komunista Jugoslavije.

Poštovaoci lika i dela Josipa Broza Tita tradicionalno na ovaj dan od ranog jutra posećuju njegov grob u Kući cveća na Dedinju, a uglavnom dolaze iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ipak, zbog antiepidemijskih mera broj posetilaca bio je manji nego pre dve godine.

Titov unuk, predsednik Komunističke partije i udruženja građana "Josip Broz Tito", Josip Joška Broz, kaže da Tito i danas predstavlja mnogo toga.

- On predstavlja čoveka koji je ovu zemlju podigao iz pepela, čoveka koji je svom narodu sve pružio, koji je 35 godina vladao u zemlji gde žive, nažalost, ljudi koji su se posle toga pokazali kakvi su i šta su - kaže Joška Broz.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On smatra da se Jugoslavija raspala, jer više nije bilo Tita.

- Svi su hteli da budu drugi Tito. Svi su ga imitirali, neko sa viskijem, neko sa cigarama, Tuđman sa uniformom. Nažalost, dok ne otvore usta. Kad otvore, gotovo je. Narod je video ko su i šta su - kaže Joška Broz.

Titov unuk smatra i da je teško da će se pojaviti državnik koji bi mogao ujediniti narode na Balkanu.

- Teško je nas ujediniti, jer opet živimo u nekim iluzijama i vraćamo se u prošlost umesto da radimo na pomirenju. Nadam se da, kako je Vučić krenuo, da će bar nešto da bude, neka zona udruživanja po raznim ekonomskim pitanjima - kaže Josip Joška Broz.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović