AKTUELNO

Posle duge zime, koja nam je uzela i dobar deo proleća, Srbiju ove godine očekuje nešto toplije leto. Ono će, kako kaže direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije prof. dr Jugoslav Nikolić, biti toplije u odnosu na višegodišnji prosek, ali se neće desiti ništa ekstremno. Bar ćemo ga imati.

Kako profesor Nikolić navodi, očekuje se nešto veći broj dana sa maksimalnim temperaturama u odnosu na prošlu godinu.

- Na primer, prošle godine je u Beogradu bilo dva dana sa maksimalnim temperaturama iznad 35 stepeni. Ove godine se očekuje 7 do 10 takvih dana, ali ništa toliko ekstremno - kaže prof. Nikolić.

U prilog svojoj tvrdnji dodaje i da je najnovija analiza indeksa NAO, odnosno indeksa vezanog za takozvanu Severno-atlansku oscilaciju iz koje se očekuje da ovaj indeks bude blago pozitivan tokom većeg dela leta, naročito u julu.

Foto: Pixabay.com

- Kada je ovaj indeks negativan, tada postoji veliki rizik za sušne periode i češće toplotne talase kod nas. To, svakako, prema sadašnjim analizama, nije slučaj - ističe prof. Nikolić.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Inače, prema sezonskoj prognozi RHMZ-a, jun će nam biti topliji i malo suvlji jun, ali će količine padavina biti u granicama višegodišnjeg proseka.

Jul će biti topliji, ali veoma suv i sa toplotnim talasima, koji se očekuju i u avgustu.

Septembar će biti malo topliji i suvlji, ali će padavine "ispoštovati" prosek. U oktobru nas očekuje Miholjsko leto. Biće malo topliji ali vlažan.

#leto

#vremenska prignoza