AKTUELNO

Ovi primeri će vam pomoći da saznate šta sve može da se dogodi kada automobil duže vremena stoji na prakingu, kako biste našli način da te probleme izbegnete.

Ako ostavite svoj automobil da dugo stoji na parkingu i ne vozite ga nedeljama, kasnije biste mogli da imate problema jer mnogi delovi vozila ne podnose dugo stajanje.

Pre svega, verovatno će se isprazniti akumulator (doduše, češće i brže zimi nego leti). Diskovi kočnica će verovatno zarđati i prva kočenja tokom ponovne vožnje će biti daleko od performansi kočnica kad su potpuno ispravne. Kočiona sila će biti mnogo slabija i moraće da prođe neko vreme pre nego što kočnice potpuno profunkcionišu.

Ako ostavljate automobil da stoji duže vreme, preporučljivo je da ne dižete ručnu kočnicu, pošto bi pločice i diskovi mogli da ostanu zaglavljeni.

Dugim stajanjem na jednom mestu gume će se verovatno deformisati. Zato ih kasnije proverite kod vulkanizera, pogotovo ako osetite vibracije kojih nije bilo pre nego što ste poslednji put vozili, navodi Revija HAK.

Ako ostavite automobil u prostoru u kojem ima mnogo vlage, velika je verovatnoća da će vas, kad mu se vratite nakon nekoliko nedelja, dočekati neprijatan miris. Ako parkirate li u garaži, nije loše da ostavite prozore malo spuštene - tek koliko da vazduh ulazi u kabinu.

U rezervoaru bi mogla da se stvori rđa usled kondenzacije. Zbog toga bi, pre dužeg perioda parkiranja, trebali da dospete gorivo u rezervoar ili, još boljem da ga skroz napunite.