AKTUELNO

Iz MUP-a najavili nova vozila s kamerama, evo šta će sve dokumentovati!

Saobraćajna policija ima pune ruke posla, a samo tokom ove nedelje zabeležili smo neslavan broj od 40 nasilničkih vožnji, 20 drogiranih za volanom i oko 80 teže alkoholisanih na teritoriji Srbije. Najavljene su pojačane kontrole saobraćaja, posebno nakon 23 časa, tokom vikenda i cele naredne nedelje.

Stižu i novi automobili sa kamerama koji prepoznaju registarski broj i beleže učinjeni prekršaj u pokretu. Spremljeno je 30 automobila presretača za sve pravce koridora i policija želi da negativne trendove i teške saobraćajne udese predupredi.

- Kamere u sistemu video-nadzora mogu dokumentovati niz saobraćajnih prekršaja, one dokumentuju i to da li je vlasnicima vozila istekla registracija i u narednom periodu biće poslato nekoliko hiljada prekršajnih poziva zbog dokumentovanih saobraćajnih prekršaja - kaže Boban Milinković iz MUP-a Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

Patrola saobraćajne policije meriće tokom svakog zaustavljanja nivo alkohola, a ukoliko postoji sumnja na prisustvo narkotika, biće rađen i taj test. U MUP-u kažu da se često dešava, naročito kod mlađih, da voze pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a da im se u automobilu pridruže ostali drugovi i drugarice.

U tom slučaju nova vozila koja mogu da vrše identifikaciju lica, automatski će obavestiti prvu stanicu policije i roditelje. Ako se pretresom utvrdi da suvozači kod sebe imaju marihuanu, kokain ili nešto slično idu u zatvor sa vozačem.

- U vozilu postoji čitač biometrijskih dokumenata i to se odnosi i na proveru identiteta lica, odnosno na proveru vozila - kaže Milinković.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Policija posebno upozorava vozače motora da ne voze i piju, a neverovatno je da neki zaustavljeni i isključeni iz saobraćaja kažu da je to deo uživanja i folklora koji nigde na svetu nisu zabranjeni.

Međutim, prošle godine svaki treći bolnički krevet na ortopediji bio je zauzet osobom koja je vozila motocikl ili moped. MUP moli motocikliste da, pored izbegavanja pića, nose i zaštitnu opremu.

#saobraćajna policija