AKTUELNO

Varijanta lambda prvi put se pojavila avgusta 2020. u Peruu.

Skoro godinu dana kasnije, taj soj tamo dominira sa 82 odsto. U Čileu taj soj prouzrokuje već svaku treću infekciju.

Kineska Sinofarm vakcina protiv korone, kojom je vakcinisan najveći broj ljudi u Srbiji, štiti od svih mutacija virusa pa i od najnovijeg lambda soja rekla je poznati virusolog dr Ana Gligić.

- Sinofarm vakcina pokazala se kao najbolja zaštita bez obzira na mutacije korone zato što je cepivo napravljeno na klasičan način, od celog proteina virusa. Nakon primanja ovog cepiva stvaraju se antitela na proteinske komponente virusa, što praktično znači da antitela neutrališu virus i na taj način štite ljudski organizam kada dođe u dodir s koronom.Prednost ove vakcine jeste što nakon cepljenja dolazi do stvaranja imuniteta na ceo virus, ali i njegove mutacije - objašnjava dr Gligić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Pink.rs, Pexels

Ona ističe da razlog za zabrinutost nemaju ni ljudikoji su primili druge vakcine poput Fajzer, Sputnjik ili AstraZeneke, koje su pravljene po drugim metodama, ali sa istim ciljem da se obezbedi zaštita od korone.

- Sve vakcine protiv korone su imunogene i sve su dobre, jedina razlika što ne znamo kako ove rađene po novim metodama, poput Fajzera, reaguju na duge staze i to će biti moguće utvrditi za dve tri godine. Kod Sinofarm cepiva neutrališuća antitela dostižu maksimum treće i četvrte nedelje nakon revakcinacije, potom imaju manji pad i na tom nivou se zadržavaju - dodala je dr Gliić.

Lambda se prvi put pojavila u Peruu

Varijanta lambda prvi put se pojavila avgusta 2020. u Peruu. Skoro godinu dana kasnije, taj soj tamo dominira sa 82 odsto. U Čileu taj soj prouzrokuje već svaku treću infekciju.

Pablo Cukajama je tražen sagovornik kada je reč o lambda soju virusa. Taj peruanski mikrobiolog je sa svojim timom sa Univerziteta Kajetano Heredija u Limi otkrio tu varijantu u svojoj domovini.

Foto: Unsplash.com

- U decembru smo imali svega 200 infekcija lambda sojem. Krajem marta je to bila polovina svih novih infekcija u Limi, a sada, tri meseca kasnije, u celoj zemlji ga je 80 odsto. Lambda je u veoma kratkom vremenu postao dominantan soj u Peruu - kaže Cukajama.

Ta varijanta je, dakle, potisnula sve ostale koje važe kao opasne. Pa čak i gama varijantu iz Brazila. Osim toga, Cukajama podseća da je nova varijanta zatekla idealne startne uslove u njegovoj zemlji.

- Mi smo zemlja koja je najgore prošla u pandemiji, imamo 187.000 mrtvih i najveću stopu smrtnosti na svetu. Zato nije čudo što se baš ovde pojavila nova varijanta - dodao je.

Lambda soj je drugačiji od ostalih po specifičnosti proteina u šiljku virusa, kojim se klakše kačina ljudsku ćeliju, zbog čega je došlo do bržeg zaražavanjavećeg broja ljudi.

Razlike između delte i lambde

Naučnici su primetili da prilikom svake mutacije koronavirusa dolazi do određenih promena kada su u pitanju simptoma zaraženih pacijenata. Za razliku od indijskog, odnosto delta soja, koji više podseća na jaku prehladu, a ne na koronu, pri čemu bolesnici ne gube čulo misrisa i ukusa, lambda ima simptome karakteristične za orginalni, alfa soj, što je u kontrastu sa delta sojem.

#Doktorka Gligić

#Sinofarm

#Srbija

#koronavirus