AKTUELNO

Dijabetes se smatra tihim ubicom.

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Nebojša Lalić podseća da dijabetes tihi ubica, koji se ničim ne ispoljava u ranim fazama, a kada se jave posledice situacija postaje opasna.

Lalić je istakao da je dijabetes vrlo podmukla bolest i sve zdravstvene službe treba da budu usmerene na rano otkrivanje bolesti, odnosno skiring.

Kako je istakao, dijabetes se endokrinološkim merama se može držati pod kontrolom i to veoma dobro, što je veliko dostignuće savremene medicine.

- Čovek koji uspostavi kontrolu sopstvene bolesti bi mogao da živi i da se bavi svim aktivnosti kao da nema dijabetes. Ipak nije lako uspostaviti kontrolu bolesti - kaže Lalić i ističe da su simptomi bolesti žeđ, učestalo mokrenje i opšta slabost.

Foto: TV Pink Printscreen

- Srećni su oni koji to osete, 36 odsto ima dijabetes i ne zna, a to je najveća je opasnost. Glavni zadatak je da otkrijemo na vreme - navodi Lalić.

Direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević" prof. dr Ivana Stašević Karličić kaže da je ljudi koji imaju ovu bolest podnose veliku količinu stresa tokom celog života zbog potrebe za strogim režimom.

- Tu je i pritisak okoline, posebno kada govorimo o dijabetesu tipa 1, koji počinje od detinjstva. Ta deca moraju da budu u režimu još od školskog uzrasta, kada im je to veoma teško - kaže Karličić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako napominje dijabetes je dodatni stresogeni faktor, i kod veći pacijenata koji imaju ovu bolest primećen je veći postotak depresivnih i anksioznih stanja.

#Simptomi

#dijabetes