AKTUELNO

Specijalista ginekologije i akušerstva Ivana Đurđević Starović ističe da su za vreme letnjih meseci vaginalne infekcije učestalije, a da bazeni, jezera i javna kupališta iziskuju pojačan rizik od istih.

Kako dodaje, najpre je prisutno pojačano znojenje, a da gubitak tečnosti iziskuje nastanak mokraćnih infekcija. Kako podvlači, gubitak tečnosti, ali i nedovoljno unošenje iste, prouzrokuje infekcije, što je slučaj i sa samom intimnom regijom koja može da se znoji.

Foto: TV Pink Printscreen

- Uvek treba da imamo meru. Ukoliko smo na plaži, i izašli smo sa mokrim kupaćim kostimom, i logično je da ga promenimo, ukoliko ne planiramo da skorije uđemo u vodu. Problem je takođe kod peska, koji može da iritira. Isto tako i tuširanje, ne treba se primenjivati toliko sapuna, jer na taj način spirate vaginalnu floru koja upravo štiti od infekcija - govori Starović.

Kada su u pitanju bakterije koje se mogu prenositi u bazenu ili na pojedinim kupalištima, doktorka dodaje, da je do infekcije teže doći, ali da su ivice bazena opasne, jer je to leglo gljivica.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi tu gazimo, gaze ljudi, deca, ljudi koji ne peru noge pre ulaska. Ležaljke takođe, jer, ukoliko ne sednete na peškir, već na plastiku, podložni ste zarazi - rekla je Starović.

Kako ističe, menjanje partnera, kada je leto u pitanju jeste česta pojava, a tim povodom, Starović apeluje na devojke, da obavezno koriste zaštitu.

Autor: