AKTUELNO

U beogradskim zgradama i soliterima veoma često se po hodnicima, odmah ispred ulaznih vrata stanova, mogu zateći kese pune smeća. Komunalna inspekcija ističe da je to kažnjivo po gradskoj Odluci o kućnom redu, ali da građani obično to ne znaju.

Mnoge stanovnike velikih zgrada skoro svakog jutra u hodniku dočekuju kese za raznim smećem koje tu ostavljaju nesavesne komšije, a neretko se dešava i da se zbog smeća koje satima ili, daleko bilo, danima stoji ispred vrata, posebno leti, hodnicima širi nesnosan smrad. Na ovaj način u stanove se privlače bube i glodari, pa su mnogi stanari primorani da vanredno angažuju vršioce usluga dezinsekcije.

Ukoliko se dezinsekcija obavlja u kući ili stanu, to znači miran san vas i vaše porodice, pošto ste sigurni da posle nje nema buba rusa, buba švaba, stenica, mrava i ničeg što bi moglo da vas iznenadi kada noću upalite svetlo ili kada legnete u krevet, ali vanredni troškovi zbog nesavesnosti ostalih stanara, nikako ne spadaju pod pojam bezbrižnog sna.

Prema gradskoj Odluci o kućnom redu u stambenim zgradama, stanari su dužni da se staraju o čistoći i urednosti zajedničkih prostorija poput hodnika i podruma i ne mogu ostavljati ništa na stepeništu i po hodnicima zgrada.

Ipak, većina ljudi ni ne zna da je držanje smeća ispred vrata stana kažnjivo i da time čine neki prekršaj. Odluka o kućnom redu u stambenim zgradama kaže da je u zajedničkim prostorijama (kao što je hodnik) i dvorištima zabranjeno držati druge stvari osim onih koje su nužne za namensko korišćenje tih prostorija.

Nepoštovanje opštih pravila kućnog reda u zgradama upravnik ili stanari prijavljuju nadležnoj inspekciji, kako bi ona preduzela mere u skladu sa zakonom, a za fizička lica predviđene su visoke kazne.

Takođe, zabranjeno je u zajedničkim prostorijama stambenih zgrada držanje stvari poput nameštaja ili bilo čega što ometa prolaz, a po izuzetnom odobrenju skupštine zgrade, stanari ih mogu držati u zajedničkim prostorijama, ali ne duže od sedam dana.

Prema članu 24 Odluke o kućnom redu, zabranjeno je bacati ili ostavljati otpatke, smeće i nečistoću po stepeništu ili drugim zajedničkim prostorijama, dok član 9 navodi da su stanari dužni da održavaju čistoću na ulazima, stepeništu, u zajedničkim prostorijama i dvorištu zgrade i da obezbede nesmetan i slobodan prolaz kroz ove prostorije i dvorište.

Dalje se navodi da će se novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara kazniti svako ko baca ili ostavlja otpatke, drugo smeće i nečistoću po stepeništu ili drugim zajedničkim prostorijama, kao i u dvorištu, ili ko prlja i na bilo koji način oštećuje zidove, vrata, prozore, uređaje i druge delove zgrade.