AKTUELNO

Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić poručio je da je neophodno suočiti se sa monopolom i korupcijom u visokom obrazovanju.

Zukorlić je sinoć na okruglom stolu na temu "Jačanje integriteta i borba porotiv korupcije u visokom obrazovanju", između ostalog, rekao da "monopol i neravnomerno budžetsko finansiranje visokoškolskih ustanova predstavlja jedno od izvorišta korupcije", saopštila je Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) Sandžaka.

Po njemu, nekoliko uticajnih pojedinaca velikih univerziteta kroji sudbinu celokupnog visokog obrazovanja gde se, kako dodaje, uporno štite intetesi određenih krugova".

OTVORENO PISMO ŽELJKA MITROVIĆA Saši Mirkoviću: Bitango lopovska i lažljiva, cilj vaše bande je otimanje, pa makar i od dece

Na skupu, koji je u Hotelu Metropol organizovala Kancelarija Saveta Evrope, predstavljen je ekspertski Izveštj sa preporukama na zadatu temu.

Skupu su, kako se navodi, prisustvovali gotovo svi relevantni predstavnici visokog obrazovanja, a predstavnici beogradskog univerziteta su izrazili neslaganje sa pojedinim delovima tog izvestaja.

Projekat "Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju" počeo je da se sprovodi u aprilu, trajaće dve godine, a zajednički ga finansiraju Savet Evrope i Evropska unija sa 800.000 evra.

Jedna od preporuka je da bi Ministarstvo prosvete trebalo što hitnije da zameni prijemne ispite na fakultetima standardizovanim državnim maturskim ispitom.

#Korupcija

#Muamer Zukorlić

#Uspeh

'