AKTUELNO

Doktorka Rsovac otkrila šta su zacementirana pluća, teško stanje koje ima obolela devojka u batajničkoj bolnici.

Više od godinu i po dana iskustva sa pandemijom korone samo je potvrdilo ono na šta se već dugo sumnja - imamo posla sa opakim virusom koji, kad god mu okrenemo leđa, napada jače i ubojitije, rekla je danas direktorka kovid bolnice u Batajnici, dr Tatjana Adžić Vukičević.

Koliko je ovaj virus opasan, posebno za nevakcinisane, potvrđuje i slučaj mlade devojke (20) smeštene u bolnici u Batajnici za koju je dr Adžić rekla da za deset meseci rada nije bilo težeg mlađeg pacijenta od nje. Ona je nevakcinisana i nema nijednu pridruženu bolest, a njeno stanje je kritično.

"Devojka stara 20 godina, apotekar iz Beograda, nevakcinisana, nema nijednu pridruženu bolest. Juče je intubirana, ona nema pluća, diše sa levim vrhom pluća, njena pluća su zacementirana", nedavno je ispričala dr Tanja.

O tome kakva su to "zacementirana" pluća, koliko je stanje ozbiljno, otkrila je za medije pulmolog dr Snežana Rsovac.

To je poremećaj gasne razmene sa problemima koji su posledica zapaljenja koja zahvate ne samo plućne ćelije, već i krvne sudove i odlikuje se poremećajem povećane propustljivosti, kako barijere koju imamo na nivou krvnih sudova, endotela tako i epitela, koji oblaže disajne puteve. Kompletno, svi segmenti donjeg respiratornog sistema, a to su disajni putevi, plućni parenhim i krvni sudovi su pod teškim upalnim procesima, koji su nekontrolisani i dovode do prodora tečnosti u alveole, a alveole su delovi pluća gde se vrši gasna razmena. Kada udahnemo, udahnemo vazduh sa kiseonikom i upravo u tom delu preuzima se kiseonik, a iz organizma se izbacuje ugljen dioksid - kaže doktorka i objašnjava da ovo stanje, akutni respiratorni distres sindrom zahteva mehaničku ventilaciju, a u zavisnosti od kliničke slike - invazivnu ili neinvazivnu. Kod teških slučajeva se primenjuju drugačiji terapijski protokoli da bi se zapaljenje stavilo pod kontrolu.

Smrtnost obolelih sa ovakvom kliničkom slikom je izuzetno visoka, između 60 i 70 odsto, ali ako je pacijent "dovoljno dobar potencijal", kriza može da se prebrodi.

"Naravno da je bolja rezerva kod mladih koji su zdravstveno bili u redu pre oboljenja, ali imuni sistem odgovara preterano bez obzira na godine", kaže dr Rsovac.

#koronavirus