AKTUELNO

Sve je više stranih turista koji dolaze u Srbiju, i to da bi primili vakcinu protiv koronavirusa, potvrdili su lekari koji rade na vakcinalnim punktovima, beogradski hotelijeri, ali i iz Udruženja turističkih vodiča, navodi Juronjuz Srbija.

- Rusi dolaze jer nemaju dostupne sve vakcine, a uglavnom su u pitanju ljudi koji imaju dosta poslovnih obaveza sa Evropskom unijom i SAD. Dakle, njima je neophodno da prime određenu vrstu vakcine da bi mogli da ulaze u te zemlje - kaže dr Snežana Kalabić, koordinatorka vakcinacije u Hali 7 Beogradskog sajma i dodaje da ima i dosta turista iz Evropske unije, pa čak i iz dalekog Brazila:

- Očigledno je da je njima vakcina neophodna i da im ništa nije dovoljno daleko da bi došli do vakcine.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Što se tiče građana EU, glavni motiv dolaska u Srbiju jeste mogućnost odabira vakcine.

- Ukoliko rade sa Kinezima, neophodno im je da prime „Sinofarmovu“, ukoliko je to SAD, onda traže „Fajzerovu“. Kod njih nije omogućeno da prime vakcinu koju žele. Njih pozovu na vakcinaciju i daju im vakcinu koju oni smatraju da treba da prime. Dolaze ovde jer imaju veći izbor.

Najviše se vakciniše građana iz Crne Gore, Severne Makedonije i BiH. Građani Severne Makedonije i BiH ne moraju da se vakcinišu kao e-turisti, njima je omogućeno bez zakazivanja. Što se tiče ostalih u regionu, važi pravilo da moraju imati prijavljen i odobren boravak u našoj zemlji, upisan u pasošu.

Dr Kalabić kaže da se petkom, subotom i nedeljom u proseku vakciniše od 200 do 250 stranih turista.

Agencija Rojters objavila je da su ruske agencije počele da prodaju aranžmane u zemlje gde Rusi mogu da prime strane vakcine, jer ruske nije odobrila EU, a ni Svetska zdravstvena organizacija.

Direktorka Udruženja ruskih turoperatera Maja Lomidže kazala je da je sve veća potražnja za putovanjima u inostranstvo zbog stranih vakcina. Većina putovanja, koja koštaju između 600 i 850 evra, organizuje se u Srbiju, a kao destinacija se ređe nudi i Nemačka.

Strani turisti, inače, imaju mogućnost da se preko sistema e-turista prijave za besplatnu vakcinaciju.