AKTUELNO

Doktor Vladan Jovićević kaže da su najčešći problemi išijasa, odnosno upale nerava, pritisci kičmenog stuba. Dodaje i da ti pritisci nastaju pucanjem diskusa.

U nastavku lekar je za "Novo jutro" ispričao i kako postoje razlozi i gde određeni udarci mogu izazvati išijas. Podseća i da svi znao da su nervi tanki i da zbog toga reaguju na upalu.

Foto: TV Pink Printscreen

Svi znaju kada pričamo o nervima da su oni tanki i da reaguju na upalu. Najčešći problemi koji su uzroci išijasa odnosno upale nerava su pritisci korenova kičmenog stuba. Uzroci pritiska su ili uglavnom pomeranje ili pucanje diskusa. Postoje i razlozi gde su i udarci - kaže Jovićević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o starosnoj granici, Jovićević govori da se išijas može pojaviti u bilo kom životnom dobu, ali da su svakako ljudi preko 70 godina ugroženiji. Ipak, nastavlja Jovičević, išijas se može pojaviti i u pubertetu i srednjim godinama.

Najveći uzrok išijasa je pritisak i on se može desiti u bilo kom dobu, nema to veze sa starosti, ali naravno da su starosne grupe preko 70 ugroženiji. Mada, često se može desiti i u vremenu puberteta i do pedesete godine. Kada pričamo o toj srednjoj kategoriji, sada imamo više mnogo pacijenata u srednjim godinama, pa čak i mladu decu. Znači, ta priča o godinama je vrlo relativna. Ne postoje godine starosti. Uvek imate potencijal - govori lekar.