AKTUELNO

Najpoznatiji srpski patolog doktor Zoran Stanković preminuo je juče od posledica koronavirusa. Ne tako davno, sredinom juna ove godine, on je za Objektiv otkrio da je trebalo da se pojavi kao glavni lik dokumentarnog filma „Svjedok“ reditelja Denisa Bojića.

Kako je tada otkrio, trebalo da ispriča desetak napotresnijih priča i tragičnih ljudskih sudbina sa kojima se kao glavni obducent susretao tokom ratnih strahota na području Republike Srpske i BiH.

U kratkom razgovoru, Stanković je tada otkrio neke detalje:

– Bojića sam upoznao tokom projekcije njegovog filma o roditeljima čije je troje dece stradalo u ratu u BiH. Nakon tog filma, ostvarili smo kontakt i on je izrazio želju da u njegovom novom filmu „Svjedok“ budem učesnik koji će pričati o onome što se dešavalo na prostoru BiH. On je želeo da na osnovu mojih svedočenja napravi jedan dugometražni dokumentarni film. U Predstavništvu Republike Srpske smo imali razgovor o tome, a tu su učestvovali i predstavnici centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske – rekao je Stanković, koji je prethodno u dva navrata bio na čelu Ministarstva zdravlja i Ministarstva odbrane.

Stanković je ispričao tada da su detalji filma dogovoreni, a da bi snimanje tebalo da krene s početka jeseni.

– Bojić je već napravio skicu kako bi taj film trebalo da izgleda. U narednom periodu slede nam dodatni dogovori oko toga koji će tačno delovi biti prikazani u odnosu na to šta smo moja ekipa i ja radili na terenu. Ponudiću mu jedno desetak svojih priča i svedočenja sa terena, pa ćemo videti šta će on kao reditelj od svega toga izabrati – izjavio je tada Stanković.

Nažalost, nije dočekao ostvarenje ovog filma, prerano je preminuo od posledica koronavirusa.