AKTUELNO

Broj novih sintetičkih droga koje se prodaju u Srbiji i svetu je u porastu.

Član Svestke asocijacije šefova policije Marko Nicović ukazuje da su sintetičke droge postale veoma unosan biznis.

- U prošloj godini je obrnuto više od 2,1 milijardi dolara zarade od droge, a 30 odsto od tog iznosa pada na sintetičke droge. Ima blizu 1.400 vrsta sintetičkih droga. Najčešće ih koriste mladi jer su jeftine - ukazao je Nicović.

Prema njegovim rečima, problem je to što za jedan fikent farmaceuti i hemičari osmisle novu sintetičku drogu koja nije na listi zabranjenih supstanci, pa policija zbog toga i ne može da je oduzme.

Nicović je objasnio da mafija iznajmljuje farmaceute i hemičare koji pravi nove vrste sintetičkih droga, te da je najveći problem u zemljama koje nemaju strogo kontrolisanu listu zabranjenih narkotika, što je situacija i u našem regionu.

Među najrasprostranjenijim u Srbiji su droge na bazi amfetamina ( poznatijeg kao grom, bombita i podizač) zatim ekstazi, droga za silovanje...

Đukić Dejanović: Do 2030. godine biće obavezno srednje obrazovanje (VIDEO)

Internista i klinički tosikolog u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja na VMA dr Nataša Perković Vučković ističe da to nisu nove supstance i da je reč o dobro poznatim hemijskim jedinjenima koja uz manje intervencije na hemijskoj stukturi postaju mnogo potentnija.

Foto: Printscreen

- Srbija je kada je reč o sitetskim kanabinoidima, imala veliki problem tokom 2015. kada je se za dva meseca 30 mladih predoziralo ovom vrstom droge. Iz punog zdravlja, imate mladog čoveka sa slikom akutne psihotične reakcije, poremećajem srčanog ritma... - objasnila je Perković Vučković.

Ona je ukazala da veliku opasnost predstavljaju sintetski opijati - nove droge koje su potencijalno rizične i koje šire evropskim tržištem, poput derivataa fentanila, moćnog opijatnog analgetika.

Najvećem riziku je izložena mlada populacija od 16 do 24 godina. Osam odsto pripadnika te populacije je došlo u neki kontakt sa drogom.

- Statistika u Evropi je još gora, ali to nije nikakvo ohrabrenje za nas - navela je Perković Vučković i dodala da se nove analitički potvrđuju i da lekari samo ukazuju na mogućnost da ukažu na postojanje neke nove vrste droge.

#Droga

#Lekar

#Srbija

'