AKTUELNO

U svetu će danas, 31. marta, drugu godinu za redom, biti obeležen Međunardni dan testiranja droga, koji je ustanovljen na inicijativu grupe organizacija koje sprovode programe protiv narkomanije.

Tu inicijativu podržala je Mreža za politike prema drogama u jugoistočnoj Evropi koja je istakla važnost "testiranja droga kao sastavnog dela programa smanjenja štete u različitim okruženjima u kojima se droge koriste", navodi se u saopštenju.

Mreža je ocenila da su servisi testiranja droga važan deo politike javnog zdravstva, kako između ostalog preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, a podržavaju agencija Evropske Unije i brojne evropske zemlje.

Ti servisi mogu obuhvatiti praćenje tržišta narkotika za nove i opasne droge, kao i kontrolisanje nivoa jačine određenih supstanci. Servisi uključuju i prikupljanje podataka o načinu uzimanja droga.

Servisi za testiranje mogu da pruže jasniju sliku o upotrebi droga, mnogo bolju od evidencija policije i zdravstvenih ustanova, navedeno je u saopštenju.

- Osmišljavanje servisa koji je prijemčiv ciljnoj populaciji i nudi im čitav niz obrazovnih informacija, prepoznavanje ranih znakova koji mogu dovesti do problema u odnosu na supstance, savetovanja i upućivanja na usluge zasnivane na efikasnim metodima lečenja unutar postojećeg sistema, doprinose boljem razumevanju ključne populacije i nude odgovor na novu krizu - dodala je ta organizacija.

Kako su naveli, u vecIini zemalja jugoistočne Evrope postoji sve vecIi interes za uvođenje ovih usluga, a Španija bi mogla da bude dobar primer koji pokazuje da neke države ozbiljno razmišljaju o problemu upotrebe droga.

Mreža za politike prema drogama apelovala je na organizacije civilnog društva, vlade, zdravstvene institucije i druge partnere da rade na prevazilaženju prepreka za sprovođenje ovih programa, kako bi se stvorio široki sistemski odgovor na nastupajucIu krizu, smanjila potencijalna šteta i spasili životi.

#Droga

#testiranje

'