AKTUELNO

Vežbom "Sistem 2021." pokazali smo visok nivo spremnosti, obučenosti, rekao je za TV PINK Luka Čaušić, v.d. pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnik sektora za vanredne situacije.

Čaušić kaže da je veoma zadovoljan vežbom sistema i zaštite spasavanja „Sistem 2021.“ i dodaje da su kao država pokazali ozbiljnu sposobnost.

- Ovo je bila jedna veoma ozbiljna vežba, sa 8000 ljudi na različitim lokacijama. To nije bilo uopšte lako organizovati. Pokazali smo visok nivo spremnosti, obučenosti i koordinacije sa ostalim upravama i lokalnim samoupravama – rekao je Čaušić.

Kako kaže, narednih dana će se analizirati i videti da li u tom sistemu treba nešto da se popravi, ali ističe da su jako srećni i zadovoljni zbog ove vežbe.

Foto: TV Pink Printscreen

- Možemo da budemo sigurni da je sektor za vanredne situacije, kao i kolege iz ostalih organizacija i snaga sistema za zaštitu i spasavanje, na jednom visokom nivou obučenosti i spremnosti. To nam daje nadu da možemo biti spokojni. To svakako znači da ne treba da budemo i opušteni u odnosu na ono što nas čeka – rekao je Čaušić.

Komentarišući klimatske promene, rekao je da se one menjaju na godišnjem nivou i da donose strašne izazove.

Foto: TV Pink Printscreen

- Videli smo da u jednom danu na jednom mestu gasimo požar, dok sa druge strane proglašavamo opasnost od poplava. To se ranije zaista nije dešavalo – rekao je Čaušić.

On je istakao da ne smatra da nam preti „2014.“ u ovom momentu, ali da se može desiti poplava, dodaje da je sasvim moguće.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi kao društvo moramo da se spremamo. Od 2014. sve je podignuto na mnogo veći nivo – rekao je Čaušić.

Autor:

#Luka Čaušić