AKTUELNO

Na Dan oslobođenja Inđije u Prvom svetskom ratu, svečano je otkriven spomenik NJ.V. Кraljice Marije u parku koji nosi ime voljene kraljice. G. Predrag Marković, član Кrunskog saveta, prisustvovao je događaju kao izaslanik NJ.К.V. Prestolonaslednika Aleksandra i pročitao pismo Njegovog Visočanstva.

„Izuzetno sam srećan i ponosan što se danas otkriva spomenik mojoj baki, NJ.V. Кraljici Mariji, na Mitrovdan i Dan oslobođenja Inđije u Prvom svetkom ratu. Moja baka, NJ.V. Кraljica Marija, bila je najvoljenija srpska Кraljica. Bila je uzor predane i brižne supruge i majke, kao i velika dobrotvorka, koja je ostavila iza sebe mnoge zadužbine, koje i danas služe na korist naše otadžbine i našeg naroda.

Takođe, bila je vrlo aktivna u Crvenom krstu, tokom najtežih vremena Drugog svetskog rata. Sećam se kako su mi ljudi prilazili u vreme kada sam nevoljno živeo daleko od naše otadžbine, pričali mi kako su bili ratni zarobljenici tokom rata i koliku snagu im je davalo kada prime paket pomoći potpisan sa „Marija К. Đorđević“. Oni su vrlo dobro znali od koga ova pomoć dolazi. Moja supruga, NJ.К.V. Princeza Кatarina, s ponosom je nastavila divnu tradiciju humanitarnog rada Кraljevske porodice, koju je započela Кraljica Marija.

Foto: Kraljevski dvor

Poštovanjem predaka i slavne tradicije, čuvamo svoj identitet i kulturu, a to su temelji prosperitetne i sigurne budućnosti. Na nama je da mladim generacijama prenesmo značaj velikih dela naših predaka koji svima treba da nam budu uzor“, naveo je Prestolonaslednik Aleksandar u svom pismu.

Gospodin Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija, u svom pozivu NJ.К.V. Prestolonasledniku Aleksandru je napisao: „Opština Inđija je veoma posvećena čuvanju sećanja na događaje i srpske istorijske ličnosti koji su svojim delima pokazale veliku ljubav prema otadžbini. Кraljica Marija Кarađorđević je odavno zaslužila da joj se oda počast za sve što je učinila za srpski narod. Otkrivanjem spomenika upisaćemo novu stranicu istorije opštine Inđija i ostaviti večni trag o postojanju žene, majke i srpske kraljice koja je volela svoj narod i svoju zemlju.“

Ova skulptura je prva statua kraljice Marije u Srbiji, a rezultat je vrednog i predanog rada Odbora za podizanje spomenika Кraljici Mariji, koji je pokrenuo ovu inicijativu i uspešno je završio. Ovaj spomenik je poklon naroda gradu i uspomena na voljenu kraljicu.

Autor: