AKTUELNO

Nakon operacije "Limit", švedska policija otkrila je da joj je kroz zemlju prolazilo 300 posto više narkotika u nego što su mislili. Kakva li je onda situacija u Srbiji i regionu?

U okviru akcije Transporter nedavno je u Bosni i Hercegovini uhapšeno nekoliko osoba zbog organizovanog kriminala i međunarodnog šverca narkotika. Kako mediji navode, uhapšeni su raskrinkani zahvaljujući aplikaciji “Skaj”, a na kojoj su, u međusobnoj komunikaciji, koristili nadimke iz popularnog filma.

Pred odeljenjem za visokotehnološki kriminal je veliki zadatak jer je, za razliku od prethodnih perioda, sajber kriminal dostigao vrhunac, kaže za Pink Gordana Mišev, ekspert za bezbednost.

Iako je za Srbiju sajber kriminal možda novina, kako kaže, svetske i evropske zemlje godinama unazad imaju posebna odeljenja za borbu protiv istog.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imamo sajber ratove, čet rumove koji su koristili teroristi, i ništa od toga nije novo. Ono što je interesantno jeste da smo došli do podataka da sajber prostor koriste i srpske, odnosno balkanske kriminalne grupe – kaže Mišev.

Dodaje da je pitanje da li tehnologiju koriste samo za komunikaciju ili, kao u slučaju klana Veljka Belivuka, koriste i kripto valute za pranje novca i kupovinu narkotika.

Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu, objašnjava da nakon operacije “Limit” i razbijanja “Skaja” počinju da se otkrivaju kriminalni klanovi širom zemaljske kugle, a pod teretom dokaza iz komunikacije ostvariće se bolji uvid u funkcionisanje i balkanskih organizacija.

Foto: TV Pink Printscreen

- Postojala je ozbiljna infrastruktura koja je verovatno jednim krakom bila na Balkanu, odakle se nadovezivala na neke druge kriminalne organizacije, što je i jasno jer, ako biste da uvezete kokain iz Južne Amerike, morate da uživate autoritet na prostoru koji kontrolišete – kaže Obradović za “Novo jutro”.

Dodaje da je Crna Gora, pored luka u Holandiji i Italiji, u poslednjih 20 godina postala jedna od ključnih destinacija za ulaz kokaina iz Latinske Amerike. Raspetljavanjem “Skaja” tek će postati jasno kako svih ovih godina ne postoje informacije o zaplenama te droge.

Nisam stručnjak za društvene mreže, ali sam siguran da oni koji su ih napravili i nad njima drže monopol, odlično mogu da iskontrolišu tajne aplikacije poput “Skaja”, ocenjuje za “Novo jutro” Predrag Jeremić, urednik portala “Embargo”.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da na Balkanu i dalje nema krize tržišta narkotika, što znači da se kriminalni klanovi veoma brzo i dobro transformišu.

- Ako su jedni uhapšeni, drugi vojnici odmah preuzimaju posao. Prosto, imam utisak da karteli preko bare idu korak ispred svih nacionalnih službi, a sa njima povremeno i sarađuju – kaže Jeremić.

#Darko Obradović

#Gordana Mišev

#Predrag Jeremić