AKTUELNO

Kada se donosio Zakon o rehabilitaciji, očigledno da se nije vodilo računa o tome kakve će posledice da izazove, rekao je za TV PINK Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

U Srbiji je do sada vraćeno 95 odsto imovine koja je mogla da se vrati u naturalnom obliku. U 2022. za naslednike stiže novčana restitucija gde maksimalni iznos može biti pola miliona evra.

Sekulić je objasnio šta to znači za bivše vlasnike kojima je imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata.

Foto: TV Pink Printscreen

- Zakon je urađen jako loše, a primena mu je još gora. Došli smo u situaciju da se masovne ubice rehabilituju, pa smo se našli u poražavajućem položaju za građane ove zemlje, a pogotovo za žrtve. Rehabilitacija se uopšte ne bavi žrtvama ratnih zločina – rekao je Sekulić.

Kako kaže, Zakon nije donet da bi se zaista rehabilitovali ljudi koji su nepravedno ili nezakonito osuđeni, nego da bi se ostvarila imovinska korist kroz postupak restitucije, iako, dodaje, ta dva Zakona nisu doneta u isto vreme.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imamo drastične slučajeve rehabilitacije, gde u samom obrazloženju vidimo da je čovek ubio 7 ili 8 ljudi, i Sud donese da iz formalnih razloga se morao rehabilitovati. A to nije moguće, jer ga time oslobađate odgovornosti od onoga što je uradio – rekao je Sekulić.

On je rekao da javnost polako uviđa šta to znači za sve nas.

- Moramo da shvatimo da se radi o jednoj vrsti nacionalnog poniženja. Srbija je bila na strani pobednica u ratu, bila je osnivač UN, podnete su velike žrtve, da bi se to dovelo u pitanje, zato što neko iz svog ugla smatra da to tako treba – rekao je Sekulić.

Autor:

#Strahinja Sekulić