AKTUELNO

Kod svakog lečenja prva i osnovna stvar je definisati šta je uzrok tog problem, istakao je za TV PINK Vladan Jovićević, direktor Doma zdravlja West Medic.

Jovićević je rekao da pacijenti često dođu sa bolom u kuku, a često taj bol nema veze konkretno sa samim kukom.

- Ona jeste u zoni oko zgloba kuka, ali to je ustvari bol koji se reflektuje iz kičme, zone lumbalnog dela kičmenig stuba, L4, L5 najčešće, kao i zgloba koji je između karlice i kičmenog stuba krsne kosti – rekao je Jovićević.

Kako kaže, pomeranjima, iritacijom ili upalom tog dela reflektuje se bol prema kuku.

- Kod svakog lečenja prva i osnovna stvar je definisati šta je uzrok tog problema. Bol je posledica, moramo da se bavimo uzrokom. Posledice se svode na uzimanje terapije ili lokalizovanjem terapije – rekao je Jovićević i dodaje da je mnogo bitnije naći uzrok.

Foto: TV Pink Printscreen

On ističe da moramo da vidimo zašto prostoji problem. Dodaje da ne mora da boli u tom delu, zato što se taj bol prebacuje na kuk.

- Dolazi do neurovaskularnih promena često, cirkulacija koja je pokrivena nervom koji sprovodi, nema dobru cirkulaciju, i dolazi do propadanja tkiva – rekao je Jovićević.

Kada je u pitanju lečenje, Jovićević kaže da taj problem ukoliko se definiše i nađe problem u lubalnom delu, može trajati od par terapija pa do par nedelja.

- Kuk se samo pregleda da li mu je pokret smanjen, ali mi tretiramo uzročnu zonu i to spinalnom dekopresijom i kiropraktikom – rekao je Jovićević.

Autor:

#Vladan Jovićević