AKTUELNO

Portal Pink.rs objavio je tekst 25. februara 2022. godine sa naslovom: MILORAD KOMRAKOV: JE*EM TI RAT! GORE SRPSKE MREŽE ZBOG UKRAJINE I RUSIJE, koji je, posle analize, portal Raskrinkavanje.ba ocenio kapo LAŽNU VEST.

Naime, novinar Milorad Komrakov, u svom autorskom tekst za naš portal, navodno je citirao Oto fon Bizmarka, bivšeg nemačkog kancelara (1815-1898) i napisao da je Bizmark svojevremeno napisao:

„Snaga Rusije može biti potkopana samo ako se od nje odvoji Ukrajina. Oni koji žele to da urade, ne samo da ih moraju odvojiti, već Ukrajinu moraju suprotstaviti i Rusiji, zakrviti dva dela jednog naroda i gledati kako brat ubija brata. Da bi to ostvarili potrebno je pronaći i odgojiti izdajnike među nacionalnom elitom i uz pomoć njih izmeniti samosvest jednog dela velikog naroda do takvog nivoa da mrze sve rusko, da mrze svoj rod, a da to ni ne znaju. Ostalo će učiniti vreme“.

Međutim, analizom portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da je izmišljen citat o Rusiji i Ukrajini koji se pripisuje bivšem nemačkom kancelaru Otu fon Bismarku.

U svojoj analizi utvrdili su da je navodni Bismarkov citat u kome on govori kako "potkopati" snagu Rusije na društvenim mrežama na našem govornom području prisutan je minimalno od 2013. godine. Delio se i tokom 2014. (link), a zatim sporadično i tokom narednih godina (link). Krajem februara 2022. godine, s početkom rata u Ukrajini, citat je opet aktuelizovan. Pronađen je i na desetinama Facebook profila i stranica.

Šta su činjenice?

Raskrinkavanje.ba ističe da ne postoji službeni izvor koji bi potvrdio da je bivši nemački kancelar ikada izgovorio ili napisao reči koje mu se pripisuju. O ovome je još 2014. godine pisao DW na ukrajinskom jeziku. Ovaj je medij tada kontaktirao Fondaciju "Bismark" u Nemačkoj.

U odgovoru na upit, dr. Ulf Morgenstern, istraživač u Fondaciji koja se bavi zaostavštinom Oto fon Bismarka, rekao je: "Bizmark nije rekao ništa slično. I nije mogao." Nema dokaza – ni u kancelarovim zabeleškama, ni transkriptima njegovih govora, ni nacrtima pisama, ni u memoarima njegovih savremenika – da se nešto slično spominjalo.

DW, pak, navodi da je, s druge strane, u Bismarkovim memoarima moguće pronaći dokaze da je nemački kancelar s neodobravanjem govorio o ideji “rasparčavanja Rusije”, koju je predviđala jedna politička partija.

Ipak, DW navodi i da postoji još jedan razlog zbog kojeg navedeni citat nije autentičan.

Postoji i još jedan razlog zašto nemački istoričari smatraju da nije mogao izgovoriti ove reči: "Bizmark jednostavno nije poznavao reč 'Ukrajina'. Ona je u evropski leksikon ušla mnogo kasnije."

Raskrinkavanje.ba ističe da je o ovome pisalo nekoliko stranih fact-checking platformi (Myth Detector, Stop Fake), a na našem govornom području Faktograf, Raskrinkavanje (.me) i Istinomer.

Ovim putem izvinjavamo se svim našim čitaocima na grešci, i unosimo ispravak vesti na datum 25. april 2024. godine.