AKTUELNO

Zbog utvrđenih različitih nepravilnosti u radu do centralna banka do sada je zatvorila 87 menjačkih mesta u Srbiji na period od 30 dana. Intenzivna kontrola rada menjačnica biće nastavljena i u narednom periodu, rečeno je u NBS.

Guverner Jorogovanka Tabaković već neko vreme intenzivno kontrolište rad menjača. Sve je počelo pre desetak dana kada je tražnja za devizama po Srbiji naglo ojačala, a što je mnogim menjačnicama bio signal da bi mogli početi i da love u "mutnom". Mnogi su praktično počeli da sklanjaju devize sa strane, kako je Blic nedavno pisao, a mnogi su zaračunavali i veće marže nego što im je to propisima dozvoljeno.

Narodna banka Srbije je propisala da se privremeno, do 30 dana, može oduzeti ovlašćenje menjačima koji ne ispunjavaju uslove odnosno postupaju suprotno odrebama zakona ili propisa NBS.

Dopunu Odluke o bližim uslovima i načinu vršenja kontrole menjačkog poslovanja NBS je donela u utorak, a juče je objavljena u Službenom glasniku kada je i stupila na snagu.

Tu se navodi da NBS u postupku kontrole može doneti rešenje o privremenom oduzimanju ovlašćenja menjaču na svim menjačkim mestima.

Menjač je dužan da ovakvo rešenje NBS odmah istakne na vidno mesto svih menjačnica.

Ukoliko NBS posle isteka privremenog oduzimanja ovlašćenja ponovo utvrdi istu vrstu nepravilnosti, donosi rešenje o trajnom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova.

Narodna banka je u februaru prodala (neto) 605 miliona evra, a od početka godine 945 miliona evra.

Ako tome dodamo prodaju 455 miliona evra (neto) u poslednja tri meseca prošle godine, to znači da su zbog velike tražnje deviza devizne rezerve po ovom osnovu u poslednjih pet meseci smanjene za 1,4 milijarde evra.

Krajem prošle i početkom ove godine to je posledica pre svega većeg uvoza skupih energenata, ali krajem februara je značajnu ulogu odigralo i rasplamsavanje sukoba u Ukrajini.

Ipak devizne rezerve su i dalje na visokom nivou i na kraju februara iznosile su 15,56 milijardi evra bruto, a kada se isključe obavezne rezerve banaka, iznosile su skoro 13 milijardi evra, piše Telegraf Biznis.

I valute drugih evropskih zemalja sa sličnom monetarnom politikom, nekom varijantom plivajućeg kursa, od 24. februara, a posebno prošle nedelje pretrpele su velike udare na devizni kurs.

Autor:

#Evri

#Jorgovanka Tabaković

#Menjačnica

#Novac