AKTUELNO

Maske od prošle subote nisu više obavezne nigde u zatvorenom prostoru osim i zdravstvenim i ustanovama za smeštaj starih osoba, ali bez obzira na to one se i dalje nose u vrtićima. Bez maski nijedan roditelj ne može da uđe po dete, a i temperatura mora da mu se meri, i dezinfikuju ruke. Zbog toga se roditelji pitaju da li te kovid mere i dalje treba da se primenjuju.

U Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavod za javno zdravlje Beograd, kažu za Telegraf.rs da nošenje maski u predškolskim ustanovama više nije obavezno. Sada je samo na bazi preporuke.

Foto: Unsplash.com

- Prema važećoj zakonskoj regulativi od 11. marta, nošenje maski u predškolskim ustanovama nije obaveza, već samo preporuka. Obavezujuća je primena opšte i lične higijene, provetravanje prostorija i dezinfekcija. Merenje temeprature, takođe nije obavezujuće - kažu za Telegraf.rs u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti GZZJZ.

Da nošenje maski bude samo preporuka odlučeno je na sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa prošlog četvrtka, 10. marta.

Nakon što ju je usvojila Vlada Srbije, odluka je u subotu 12. marta objavljena u Službenom glasniku, i na taj način je stupila na snagu.

Kako se navodi u Uredbi o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, pored zaposlenih, u zdravstvenim i ustanovama za smeštaj starih lica, maske treba da nose svi koji borave u njima, a ko to ne poštuje, kažnjavaće se.

Kontrolu vrši ministarstvo nadležno za poslove zdravlja, kao i da se svako ko je krši kažnjava.

- Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj lice kome je utvrđena obaveza i koje boravi u ustanovi, a ne nosi masku.

Istog dana kada je maska umesto obavezne postala preporuka, ukinute su i kovid propusnice, koje su od 23. oktobra bile obavezne za boravak u ugostiteljskim objektima.

Foto: Pixabay.com

S obzirom na to da virus i dalje cirkuliše u našoj sredini, da se pojavljuju novi sojevi, topla preporuka lekara je da se maska nosi uvek kada je nemoguće postići fizičku distancu.

Prema poslednjim informacijama vezanim za korona virus, od juče u 15 časova, on je za 24 sata potvrđen kod 2.362 osobe a preminulo je 14 osoba. Konačno imamo ispod 1.000 hospitalizovanih u bolnicama - 970 ih je, od kojih 47 diše pomoću respiratora.