AKTUELNO

Svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije počela je danas ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

Svečanoj promociji prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kome je predat raport, najviše državno i vojno rukovodstvo, brojni gosti iz zemlje i inostranstva, predstavnici diplomatskog kora, kao i rodbina i prijatelji i brojni građani.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je samo svestran i savremeno obrazovan oficir garant snage i moći i spremnosti Vojske Srbije, spreman da brani i odbrani svoju zemlju, svoju otadžbinu i svoj narod.

Vucić je u obraćanju na promociji najmlađe generacije oficira Srbije istakao važnost obrazovanja i značaj koji Univezitet odbrane ima za ukupan obrazovni i naučni razvoj i napredak zemlje.

Predsednik Srbije je istakao da je zato jedan od najvažnijih ciljeva adekvatna priprema nasish oficira za preuzimanje odgovornosti koja ih očekuje. . .

Foto: Tanjug

Naši oficiri, podvukao je, postrojeni danas, su upravo završili svoje školovanje i spremni su za hrabar i častan poziv, i služe svojoj otadžbini i njenim građanima. On im je poručio da su završili školu koja ima 167 godina tradicije i koju su završili vojvode Putnik, Mišić, Bojović, Stepanović...i beskrajni niz junaka koji su vodili srpsku vojsku u pobede.

Porucico im je da treba da budu ponosni na svoje pretke, da baštine tu svetlu tradiciju i da će se sučiti sa svakodnevnim izazovima i da moraju da budu svesni odgovornosti da čuvaju ono što je najvrednije životi i naša otadžbina Srbija.

Predsednik Srbije je podvukao da je za srpskog vojnika otadžbina uvek bila najveća svetin ja, i da će tako i ostati. prijateljstva.

Foto: Tanjug

- Naša dužnost je da svoje potomke vaspitavamo na sjajnim primerima patriotizma, kakvi su retko zabeleženi i u celoljudskoj istoriji. Deca i mladi treba da prepoznaju uzor u srpskim vojskovođama, vojnicima i herojima - smatra on.

Izrazio je uverenje da su vrednosti koje su duboko usađene u njih tokom obrazovanja u Vojnoj Akademiji - odgovornost prema ljudima koji očekuju njihova naređenja, ali i prema otadžbini.

- Zato su u vrednostima kojima se učite najviše mesto zauzimaju vojnička čast, oficirski integritet, ljubav prema Srbiji, ideja humanosti i saradnje međunarodna i sa državama, idej mira. Vašs posao je da čuvate, branite i štitite nezavisnost i suverenitet Srbije - naglasio je Vučić.

On je kazao da je ponosan što Vojska Srbije zauzima prvio mesto po poverenju građana u institucije, te dodao da je zadatak Vojske da garantuje i stabilnost i mir.

Takođe je kazao da Srbija rpetenduje da u oblasti bezbednosti i školovanja zauzme prvo mesto u regionu.

Podsetio je da su obrazovanje na Vojnoj akedemiji prošli kadeti velikog broja zemalja sa svih kontinenata, te posebno pozdravio kadete iz Angole, Bosne i Hercegovine, i Republike Srpske, koji su upravo završili školovanje. Izrazio je uverenje da će u svoje zemlje poneti oficirsko znanje, lepa sećanja na našu zemlju, i doživotna

PROMOCIJA 187 KADETA

U prve oficirske činove biće promovisano ukupno 187 kadeta i kadetkinja Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA. Svečanost počinje u 11 sati, a u centru će biti izmenjen režim saobraćaja i zatvorene okolne ulice u periodu od 9 do 13.30 sati. Vazduhoplovi Vojske Srbije će tokom svečanosti nadletati uži centar grada.

Svečanoj promociji potporučnika prisustvovaće i brojni gosti iz zemlje i inostranstva. Najboljima u rangu biće uručene sablje, a najuspešnijim kadetima po vidovima i službama biće uručeni pištolji sa posvetom. Najboljim kadetima Medicinskog fakulteta VMA biće dodeljeni paradni bodeži.

U programu svečanosti učestvovaće avijacija Vojske Srbije, a svečanost će uveličati muzički program u izvođenju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Reprezentativnog orkestra Garde.

Foto: Tanjug

Ove godine Vojnu akademiju završava 160 kadeta i kadetkinja 138. klase, među kojima je njih 12 iz Angole i jedan iz MUP-a Republike Srpske.

Centar grada bez saobraćaja

U periodu od 9 do 13.30 sati za saobraćaj će biti zatvorene ulice: Trg Nikole Pašića do Terazija, Dečanska od Terazijskog tunela do Trga Nikole Pašića, Takovska od ugla sa Kosovskom ulicom do Bulevara kralja Aleksandra, Bulevar kralja Aleksandra od Kneza Miloša do Resavske, Ulica Kneza Miloša od Kralja Milana do Bulevara kralja Aleksandra, Dragoslava Jovanovića od ulaza u javnu garažu do Trga Nikole Pašića, kao i Vlajkovićeva od Trga Nikole Pašića do Kosovske.

Medicinski fakultet VMA završava 27 momaka i devojaka, među kojima 24 iz 3. klase Medicinskog fakulteta i troje sa master studija. Najbolji kadeti 138. klase Vojne akademije su:

Prvi u rangu Aleksandar Ilić (opšti uspeh 9,73, studijski program Javne finansije). Rođen 1994. godine u Vranju.

Drugi u rangu: Ivan Dimitrijević (opšti uspeh 9,72; studijski program Vojnohemijsko inženjerstvo, modul Ubojna sredstva). Rođen 1995. godine u Nišu)

Treća u rangu: Marija Lukić (opšti uspeh 9,67 ; studijski program Javne finansije). Rođena 1994. godine u Beogradu.

Najbolji u rangu po vidovima i službama: U vidu Kopnena vojska: Milan Stevanović (opšti uspeh 9,58; studijski program Menadžment odbrane, modul artiljerija).

Foto: Tanjug

Rođen 1994. godine u Leskovcu. U vidu Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana: Stefan Marković (opšti uspeh 8,93; studijski program Menadžment odbrane, modul ARJ za PVD). Rođen 1994. godine u Negotinu.

U službama: Vladimir Marković (opšti uspeh 9,44; studijski program Javne finansije). Rođen 1994. godine u Zrenjaninu.

Najbolji na Medicinskom fakultetu VMA su: Miloš Danilović, opšti uspeh 10,00. Rođen 1992. godine u Šapcu. Stefan Petković, opsti uspeh 9,94. Rođen 1992. godine u Beogradu.

Aleksandra Đajić, opšti uspeh 9,92. Rođena 1992. godine u Užicu.

#Vojska

'