AKTUELNO

Nije ostalo mnogo do Velikog petka, najtužnijeg dana u hrišćanskoj tradiciji, koji domaćice provode farbajući jaja za nadolazeći Uskrs.

Nekada nisu bile dostupne veštačke boje, pa je farbanje jaja bio nešto složeniji proces, koji je ženama predstavljao savršen način da ispolje svoju kreativnost.

Etnolozi smatraju da jeu takozvana “batik” tehnika možda čak i najstarije tehnika dekorisanja uskršnjih jaja.

Etnolog Jelena Tucaković, objasnila je za “Super ženu” kako izgleda batik tehnika, za koju vam je pored boje potreban samo vosak.

– Postupak ukrašavanja jaja batik tehnikom se započinje iscrtavanjem tanke linije voskom po ljusci. Ovako se prekriva površina koja ne treba da bude obojena, a kad se jaje uroni u boju, deo koji nije bio prekriven voskom poprima željenu boju, dok se na ostatku ljuske pojavi vaš željeni crtež – rekla je ona.

Za farbanje jaja u crveno, naši preci su uglavnom koristili koren broća koji je davao izrazitu crvenu boju.

Biljne šare predstavljaju zaista stari način ukrašavanja, koji ništa manje ne gubi na popularnosti. Potrebno je samo da dobro pričvrstite biljku za jaje prilikom farbanja, kako ona ne bi klizala i kako bi njen trag ostao potpun.

U srpskoj tradiciji biljke imaju određenu simboliku, pa možete i na to da obratite pažnju. Na primer, listovi u obliku srca mogu da donesu željenu ljubav i udaju neudatim devojkama.

Autor:

#Jaja