AKTUELNO

Rehabilitacija posle intervencije traje u zavisnosti od težine slučaja, a u idealnim uslovima, pacijent je oporavljen već posle dva meseca.

Vladan Jovićević, direktor Doma zdravlja „West Medic“, objašnjava da posle operacije diskus hernije sledi kraći ili duži oporavak, odnosno rehabilitacija, a koliko će povratak na staro trajati, zavisi od težine pojedinačnog slučaja.

- Uglavnom pacijenti napuštaju bolnicu pet do sedam dana posle zahvata, ako je sve u redu. Nakon izlaska iz bolnice, odnosno ustanove u kojoj je urađena operacija, kreće lagano funkcionisanje i kretanje, dok je rana još uvek sveža. U prve dve nedelje od operacije se, dakle, ne savetuje ništa sem laganog kretanja – kaže Jovićević za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Sledi fizikalna terapija, dok su vežbe i dalje ograničene. One se uvode 15 do 30 dana nakon operacije.

- Čeka se da se ožiljna zona formira i stabilizuje, a da se rana u potpunosti sanira. U drugom mesecu aktivnosti polako mogu da se intenziviraju – kaže Jovićević.

Foto: TV Pink Printscreen

Posle drugog meseca može se uvesti terapija poput kiropraktike.

- Problem diskus hernije jeste taj što ona ne utiče samo na jedan segment tela, a može doći i udružena. U takvom slučaju operacije koje se izvode su teže, pa je i oporavak drugačiji – objašnjava Jovićević.