AKTUELNO

Populizator astronomije Branko Simonović, kaže da bitka za kosmos traje dugo, a taj fokus se, kako dodaje, sa godinama premešta iznad naših glava. On navodi da nema razloga za zabrinutost, ali da je oprez opravdan.

Simonović kaže da je opšte načelo, i nešto sa čim su se svi saglasili to, da u okolozemaljskom prostoru ne treba biti nuklearnog oružja.

- Prvo su predvodile SAD, pa se u taj prostor upisala i Kina, a Indija je jedan od onih koji su novi u svemu tome. Oni su ta druga i treća liga, a prva i druga liga su SAD, Rusija i Kina, koja zaumzima veliko mesto - kaže Simonović.

Kako kaže, pre izvesnog vremena kineski zvaničnici su izrazili bojazan povodom satelita koji će služiti za globalno pokrivanje Zemlje, a namenjeni su za internet.

Foto: TV Pink Printscreen

- Takvi sateliti, iako su nominalno podvedeni pod telekomunikaciju, civilnu upotrebu, oni svakako mogu prikriveno i pritajeno da budu potencijal za neku buduću globalnu mrežu koja može da se koristi u globvalnom ratu. To nas sad dovodi do ključne stvari. Ona na neki način destruktivno utiče na tu vrstu komunikacije - dodao je.

Foto: TV Pink Printscreen

Simonović je dodao da velike sile kroz takvu vrstu demonbstracije "pokazuju mišiće" i poručuju svojim protivnicima za šta su sposobni i šta mogu. On je potom dao primer, kada je 2007. godine Kina svojom raketom srušila svoju zgradu, kako bi pokazala moć. To je, objašnjava, kasnije, uradila i Amerika.

Autor: