AKTUELNO

Ljudima treba stalno napominjati i predstavljati koliko je vožnja opasna, i koliko treba da vode računa o svojim postupcima kako bi se izbegle tragedije, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK prof. dr Milan Vujanić, stručnjak za bezbednost saobraćaja.

U prethodnih nekoliko dana u Srbiji se dogodilo više saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom. Kod većine uzrok nesreće bila je neprilagođena brzina vožnje.

Prof. Vujanić ističe da postoji pet osnovnih uzroka koji se najmanje spominju u javnosti, a to su nepažnja, pogrešna procena, nesporazum učesnika, pogrešan manevar i viša sila, kao što je otkaz nekog elementa na vozilu.

- Obično se kaže da je brzina uzrok, ali tu je suštninski u pitanju pogrešna procena, vozač je pogrešno procenio kojom brzinom može da prođe. Nije ta brzina njemu pala sa nema u auto - kaže dr Vujanić.

Kako kaže, kada tako gledamo, možemo da razumemo da su ljudi često nepažljivi i da im nije dovoljno pažljivo predstavljeno koliko je vožnja opasna.

Foto: TV Pink Printscreen

- Izvini nakon nesreće ne znači ništa. Kada se izgubi ljudski život, tada je kasno. Ja na primer blicnem pešaku, on misli da mu govorim da pređe, a ustvari ne želim da stupi na kolovoz. Često dolazi do takvih grešaka. Takođe, možete dati pogrešan migavac. Date levi a krenete desno - rekao je dr Vujanić.

Doktor Vladimir Jevtić, međunarodni ekspert za oblast bezbednosti motociklista, rekao je da je od početka sezone poginulo 16 vozača motocikla i mopeda, kao i jedan putnik. Dodaje da na motociklu imate 15 puta veću šansu da stradate nego u automobilu.

- Motociklista mora na vreme da misli o nezgodama, da ima zaštitnu opremu i da ima maksimum pažnje. Važno je sve preduzeti kako posledice nezgode budu što manje - rekao je dr Jevtić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, niko od izvini nema ništa. Dodaje da, ko god misli da nezgoda nije problem neka poseti Urgentni centar treba da vidi kako izgledaju posledice sudara.

- Morate imati rutinu u tome, suština je da krenemo od nas samih, a ne da upiremo prstom u nekog drugog - rekao je dr Jevtić.

Autor: