AKTUELNO

Jedna epizoda iz života nekadašnjeg predsednika Hrvatske i poslednjeg čoveka na čelu SFRJ bila je decenijama nepoznanica, a priča se aktuelizovala ovih dana u njegovoj 88. godini.

Poslednji predsednik Predsedništva SFRJ i bivši predsednik Hrvatske Stjepan Stipe Mesić (88) posetio je manastir u kojem je kršten kao pravoslavac!

Na Fejsbuk stranici Sabornog hrama Svete Trojice u Pakracu objavljena je sledeća vest:

- U petak, 2. septembra ove godine, manastir Svetog Nikolaja Mirlikijskog, manastir Orahovicu, posetio je bivši predsednik Republike Hrvatske gospodin Stjepan Mesić. Gospodina Mesića tom prilikom je u manastiru dočekao Njegovo preosveštenstvo vladika pakračko-slavonski g. Jovan, te ga upoznao sa životom i obnovom ove sveštene porodice.

Foto: Facebook.com/SABORNI HRAM SVETE TROJICE U PAKRACU

Na postoji više detalja osim nekoliko fotografija na kojima se vidi da je gost bio veoma zainteresovan tokom obilaska zdanja jednog od najstarijih duhovnih centara Srba iz Slavonije, smeštenog na obroncima Papuka. Ali se zato na internetu može pronaći tekst iz 2010. koji je u Pečatu objavio Ratko Dmitrović, sadašnji srpski ministar za brigu o porodici i demografiju i koji opravdava početak ovog teksta.

- Mesići su poreklom iz Like, a tamo su se, po nekim istraživanjima, doselili sa područja Banata, gde i danas postoji manastir koji se zove Mesić. U potrazi za boljim životom, spuštaju se u slavonsku pitominu. Stjepan je rođen na katolički Badnjak 1934. godine, u slavonskom mestu Orahovica. Bio je toliko sitan i slab da su mu roditelji (Josip i Magdalena) odmah zapalili sveću pored uzglavlja i čekali da umre. Po preporuci lokalnog fratra, krstili su ga dva dana po rođenju kako bi, kad ode "gore kod Svevišnjeg", mogao da uđe kroz vrata raja. Tako je rekao fratar, verujući da malom Stipi nema spasa. Ovaj je, kao što se vidi, preživeo - navodi se u jednom delu Dmitrovićeve analize Mesićevog lika i dela.

Foto: Facebook.com/SABORNI HRAM SVETE TROJICE U PAKRACU

Potom piše da je "taj rani period života Stjepana Mesića vrlo značajan za ovu priču jer otvara mogućnost, čak i potrebu, za psihoanalizom nekih njegovih kasnijih postupaka a sve kroz dioptriju njegovog detinjstva".

Foto: Facebook.com/SABORNI HRAM SVETE TROJICE U PAKRACU

- Kada je iza sebe imao samo 17 meseci života, Stjepan Mesić ostaje bez majke, koja umire u 24. godini. Nešto kasnije, Josip Mesić se ponovo ženi. Njegova druga supruga bila je Srpkinja iz istog mesta, zvala se Mileva Jović, a koliko je bila predana u odgoju malog Stjepana i dvoje dece rođene u novom braku (Slavko i Jelica), govori podatak da je Stipe kasnije o Milevi nekoliko puta javno govorio kao o majci, s velikim poštovanjem i neskrivenom ljubavlju. I tu dolazimo do jednog interesantnog podatka, potpuno nepoznatog široj javnosti - ističe Dmitrović:

Foto: Facebook.com/SABORNI HRAM SVETE TROJICE U PAKRACU

- Još uvek ima živih Slavonaca koji svedoče o tome da je Mileva malog Stjepana krstila u pravoslavnoj crkvi, tačnije u Crkvi Sv. Nikole u manastiru Orahovica. Pretpostavlja se da je u vreme krštenja u manastiru Orahovica mali Stipe imao pet godina.

Foto: Facebook.com/SABORNI HRAM SVETE TROJICE U PAKRACU

Potom se u tekstu navodi da je početkom devedesetih, kad je uništavana i otimana srpska imovina bez ikakve kazne, iz manastira nestala knjiga krštenih iz tridesetih godina (!) i da je u to strašno vreme po Srbe Stjepan Mesić, uz Tuđmana, bio apsolutni vladar života i smrti u Hrvatskoj.

Autor: