AKTUELNO

Ona se zahvalila svima koji su učestvovali u stvaranju i impelemtaciji Portala otvorenih podataka.

Nacionalni Portal otvorenih podataka krenuo je sa radom danas, a ovaj portal će biti centralno mesto na kome državni organi Srbije objavljuju informacije. Premijerka Ana Brnabić rekla je da je ovaj portal važna inicijativa za privredu Srbije, održivi dinamičan razvoj, efikasnost i transparentnost javne uprave, kao i za borbu protiv korupcije.

- Pozivam sve organe u okviru vlade Srbije i generalno sve državne organe i institucije da pristupe otvaranju svojih podataka, kao i lokalne samouprave. To će biti jako važno i ja kao predsednica vlade imam neku mogućnost da utičem na otvaranje podataka tako da imate punu otvorenost za saradnju od strane vlade da u narednom periodu radimo na ovome - navela je Brnabić.

Ona se zahvalila svima koji su učestvovali u stvaranju i impelemtaciji Portala otvorenih podataka.

- Ovo je jako važna i izazovna oblast. Digitalizacija, inovacije i podrške start-up inovacinom kompanijama i inforamcionim tehnologijama u državnoj upravi kojima se Srbija polako, ali sigurno okreće - rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla ulogu Svetske banke, Fonda za dobru upravu Velike Britanije, Ssvedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA), kao i UNDPI i novostvorene Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

- Ova kancelarija je jedna od stvari koje smo uradili za 100 dana vlade, a svi zajedno smo radili na ovome. Program Otvoreni podaci - otvorene mogućnosti ukupno će imati vrednost milion dolara. Veliki posao je urađen, ali je i veliki posao pred nama - rekla je Brnabić.

#Ana Brnabić

#Premijer

'