AKTUELNO

Novi uspeh Pinkovog razvojnog istraživačkog centra.

Isprobana je druga faza delovanja letećeg policajca - drona koji hvata počinioce krivičnog dela, a koji će olakšati posao bezbednosnim službama širom sveta.

- Nalazimo se na poligonu PR-DC i danas smo isprobali drugu fazu delovanja našeg letećeg policajca. Gledaoci su već videli prvu fazu. To je dron koji ima sposobnost da brzo pronađe lice koje izvršilo neko krivično delo ili neku kriminalnu radnju. Brzo ga pronalazi, približava mu se i specijalnim kablom ili kanapom, koje mi zovemo laso uspeva da ga zaveže i onesposobi za dalje bežanje i u tom statusu se čekaju pripadnici bezbednosnih snaga - naveo je Mitrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, to je velika prednost u odnosu na sve dosadašnje modele hvatanja sumnjivih lica iz razloga što se ne izlažu opasnosti pripadnici bezbednosnih snaga.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mislimo da je ovaj proizvod jedan od veoma atraktivnih za sve bezbednosne snage, ali pre svega za policiju - naveo je Mitrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Premijeru ovog proizvoda ćemo imati u martu na najvećem sajmu policijske tehnike u Dubaiju. Mi smo ovde imali 20ak različitih testova i svi su bili uspešni, bez obzira kojom brzinom se kreće sumnjivo lice, odnosno lice koje je izvršilo neko krivično delo veoma uspešno iz bilo koje pozicije uspevamo da ga vežemo do dolaska pripadnika bezbednosnih snaga

Foto: TV Pink Printscreen

Miloš Petrašinović iz PR-DC je rekao da je u odnosu na sve slične uređaje koji se već koriste u policijama sveta, poput elektrošokera, leteći policajac je izuzetno koristan, već dokazan u Americi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Njegova glavna karakteristika jeste baš ovo kelaron vlakno, odnosno armidno vlakno, od kojeg je nemoguće se osloboditi. Odlikuje ga neverovatna čvrstoća i na njegovim krajevima se nalaze metalne udice koje se zarivaju u kožu ili garderobu osumnjičenog i svako pomeranje sve više boli - objasnio je Petrašinović.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, potrebno je samo nekoliko sekundi kako bi se osumnjičeni omeo da bi se na sve druge načine onesposobio.

- Ovo je izuzetno bitan projekat i jedva čekamo da ga predstavimo policijama sveta u Dubaiju - dodao je Petrašinović.