AKTUELNO

Proširene vene su pre svega zdravstveni, a zatim i estetski problem, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK doktor Dario Jocić, vaskularni hirurg.

- Kada se operišu, ja uvek kažem da to nije operacija za spas života, ali da jeste za kvalitet. Cilj je da pacijenti imaju što manje tegoba i da se izbegnu potencijalne komplikacije u budućnosti - rekao je Jocić.

Kako kaže, statistika ne zvuči sjajno, dodaje da će sa godinama biti još više pacijenata sa proširenim venama.

- To je bolest koja pretežno zahvata stariju operaciju, mada to nije isključivo, postoje i mladi pacijenti sa ozbiljnim problemima sa venama - rekao je Jocić.

Doktor je rekao da su kapilari takođe faza venske bolesti.

Foto: TV Pink Printscreen

- On ukazuje da postoji neki problem u venskoj cirkulaciji. Venska krv ide od periferije ka srcu, kada neko ima problem sa venama, dešava se da gravitacija vuče vensku krv i da ona ide u suprotnom smeru. Kapilari su praktično početna faza venske bolesti - rekao je dr Jocić.

Kako kaže, oni ne prave velike probleme ali su nešto što je znak da postoji venski problem.

Doktor je rekao da su uzroci i gojaznost i fizička neaktivnost, ali dodaje, najveći je ipak genetika.

- Operisao sam ne mali broj pacijenata od 15 godina, a oko 20 godina ih ima jako puno. To je hronična i progresivna bolest, ona napreduje konstantno, ali polako - rekao je dr Jocić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je operacija u pitanju, ljudi se ne odlučuju baš lako za nju, dodaje da ona za pacijenta nije teška.

- Ako žele da se operišu, to je najlakši način da se uradi intervencija laserskom operacijom, i to u lokalnoj anesteziji - rekao je dr Jocić.

Kako kaže, odmah nakon operacije pacijenti su na nokama i moraju da se šetaju, čime se ublažavaju rizici od pojave tromboze.

Autor: