AKTUELNO

U istragu o finansijskim malverzacijama, zbog sumnje na poreske utaje jutjubera Baka Praseta uključile su se policije dve zemlje. Pored nadležnih insitucija naše zemlje, ceo slučaj istražuju i organi Bosne i Hercegovine.

Bivši obaveštajac Božidar Spasić rekao je za Pink da je za jutjubera Bogdana Ilića, odnosno Baka Praseta, čuo pre nekoliko godina i da je tada privukao pažnju to što se nekoliko hiljada mališana skupilo zbog njega.

- Tokom vremena se pokazalo da je to neko ko se predstavlja kao Baka Prase, možeš da zamisliš da se neko tako predstavlja, Prase nadimak. Ali to je uobičajeno na toj nazovi reperskoj sceni. Nakon ovog filma, dokumentarnog, moram da ispričam jedan događaj. Ja sam bio ovde na Đerdapu i šetao sam plažom sa mojim kučetom i nailazi klinac i pitao sam ga koji je razred. Četvrti je, znam ga inače. I rekao mi je da je gledao mene u filmu i rekao "Ja sam gledao te njegove kanale nekad, ali sam nakon filma isključio mogućnost da mi se pojavljuje". Dakle njegovi gledaoci su bili deca i iz tih razloga je počela naša akcija da se dokaže da se radi o jednom čoveku koji je štetan, štetočina u ovom društvu, koji navlači tu decu i od njih stvara zavisnike od svega što taj Baka Prase radi.

Foto: TV Pink Printscreen

Spasić smatra da je moralna degradacija to što otac Baka Praseta koji je sveštenik, brani sve ono što njegov sin radi.

- To je tolika bruka i ja očekujem da će poreska policija, tužioci, očekujem i da se Sinod pravoslavne crkve oglasi, jer je naneta ogromna šteta našem društvu. Baka Prase sad pokušava da se ogradi da je on to naivno radio i da on to nije znao, da nije znao da je to krivično delo. Čekaj, molim te, pa nemaš ti 15 godina kao tvoji gledaoci i slušaoci. Ti bre sa 26 godina morao da znaš šta je krivično delo, šta je utaja poreza, a posebno si morao da znaš da devojčice od 14 godina podležu zaštiti svake države i društva. Dakle, momak, nemoj da se praviš toša i naivan - dodao je bivši obaveštajac.

Dragan J. Vučićević, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Informer, istakao je za Pink da zakon u ovoj državi mora da važi za sve.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ako pričamo o porezu i svim drugim nezakonitostima. Dakle, da li bi bilo koji građanin Srbije bio u problemu ako bi prijavio godišnji prihod od oko 2.000 evra, ili manje od toga, a živeo životom koji na godišnjem nivou košta stotine hiljada evra, desetine hiljada evra na mesečnom nivou. I sam se hvalio time. Dakle, da prevedem na srpski, da li je moguće da neko ko zaradi godišnje 2.000 evra, da vozi Lamburdžini od nekoliko stotina hiljada evra, da živi u stanu sa bazenom od stotine hiljada evra, da sam sebe snima sa desetinama hiljada evra, sa lepezom od mnogo para u kadrovima. Da li je išta od toga moguće, a da taj neko ne bude pod finansijskom istragom - rekao je Dragan J. Vučićević i dodao:

- Evo ja sam imao primer iz svog privatnog okruženja, jedan moj prijatelj je sa svog privatnog računa svojoj nevenčanoj supruzi kupio automobil i platio ga sa svog računa, od svojih oporezovanih prihoda. Pošto je auto skuplji od 10, ili 12 hiljada evra, pozvan je u poresku upravu da objasni zašto je kupio toj ženi automobil, oni nisu znali da mu je ona vanbračna žena. Pa čekajte, ako se odnosi na tog običnog čoveka, na mene, ili na Vas, na bilo kog gledaoca, onda mora da se odnosi i na tog gospodina, kako on sam sebe zove, Praseta - zaključio je Vučićević.

Autor: J.Đ.