AKTUELNO

Pola sata za 69 pitanja. Za nekoliko dana počinje popis stanovništva, domaćinstva i stanova koji je zbog pandemije 2021. godine odložen.

Građane tokom oktobra očekuje popis stanovništva koji je prvi put sproveden 1834. godine, a poslednji put pre 11 godina! 15.000 popisivača će narednog meseca ići od vrata do vrata i od građana prikupljati podatke koji će se po prvi put unositi elektronski.

Prema zakonu svi građani su obavezni da učestvuju u popisu stanovništva. Na 3 pitanja niste u obavezi da odgovorite: o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku. Uvodi se i nekoliko novih pitanja, a jedno od njih postavlja se samo muškarcima, a to je koliko imaju dece. Oni koji se pak odluče da ne žele da izdvoje 30ak minuta koliko je za popunjavanje potrebno i da odgovore na preostalih 66 pitanja u upitniku trebalo da znaju i da budu spremni na kazne koje ih očekuju.

"Zakon predviđa novčanu kaznu od 20 do 50 hiljada dinara. Kada govorimo o kaznama, da ne ispadne da zakon predviđa samo za odbijanje i netačne podatke, zakon predviđa i kaznu za članove popisne komisije i popisivače ako urade nešto što je izvan njihovih ovlašćenja"

Podsećanja radi, rezultati poslednjeg popisa stanovništva pokazuju da je u Srbiji u tom trenutku bilo nešto više od 7 miliona stanovnika u skoro 2.5 miliona domaćinstava. Demografi veruju da će ovaj popis pokazati da se broj stanovnika u proteklih 11 godina smanjio za 700.000.

Autor: