AKTUELNO

U emisji Dobro jutro na TELEVIZIJE PINK, doktori su objašnjavali sve ono što interesuje njihove pacijente

Doktorka Olga Osipov, dermatolog, otkrila je zašto većina ljudi ima utisak da im je koža zimi suva, a to objašnjava time zato što je vazduh oko nas suvlji.

- Hladnoća i vetar koji u spoljašnjim uslovima, kada smo napolju, isušuje kožu. Isto to može da se desi unutra ukoliko smo pod uticajem suvog vazduha, ako ne vlaži vazduha u prostorijama – tvrdi Osipova.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Profesor doktor Predrag Đorđević, endokrinolog govorio je o najčešćim uzrocima bolesti štitne žlezde, i da uglavnom znamo uzroke bolesti.

- U stvari za nastajanje hiperfunkcije, hipertireoza se to zove, znamo za smanjenu funkciju hipotireoza znamo uzroke. Možda najmanje znamo zašto nastaju čvorići u štitnoj žlezdi što je izuzetno važno. To treba što pre dijagnostikovati da li je to benigna stvar ili maligna stvari. To su tri glavne stvari – rekao je profesor doktor Đorđević.

Na pitanje koje su pretpostavke i zašto nastaju Đorđević dodaje da je homogeneza je širok pojam.

-Nema nijednog faktora, odlučujućeg faktora, koji govori da je to glavni uzrok za nastajanje ne samo čvorića, nego naročito karcinoma tiroidne žlezde. Ali tu je potreban oprez i dobro ispitivanje – ističe Đorđević.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Kada je u pitanju trudnoća i mogućnost vidljivosti anomalija ploda i da li je ultrazvuk sasvim dovoljan, ili su potrebne neke specijalizovane procedure za to utvrđivanje Dr Nebojša Zečević, ginekolog i načelnik odeljenja ultrazvuka u GAK-u Narodni front, rekao je da je opšta itenca jeste da se sva prenatalna dijagnostika seli danas u prva tri meseca trudnoće.

- Kada je situacija takva da faktički ukoliko i pronađemo nešto što ikompatibilno sa životom ili nešto što imkompatibilno sa težim malformacijama trudnoću možemo i prekinuti veoma rano. Ceo naš posao u stvari ima to težište da što ranije u trudnoći, a to kažem i u prvom trimestru, prvih 12 do 13 nedelja otkrijemo bilo kakve nepravilnosti koje se tiču ploda i posteljice. I naravno da reagujemo u skladu sa našim znanjem kakvu prognozu ima to oboljenje. Naravno da ultra zvukom nije jedina metoda. Ultrazvuk se inače smatra jednim pomoćnim dijagnostičkim sredstvom. Ultrazvukom sve više možemo videti u poslednje vreme, odnosno slike su sve bolje i bolje. Ali ono što je ultrazvuk svakako moramo dopuniti i drugim testovima. To su ivanzivni i neinvazivni prenatalni testovi koje mi sprovodimo u trudnoći – rekao je doktor Zečević.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

A na pitanje da li daju raspored trudnicama kada je najbolje uraditi koji test.

- Postoje protokoli, znači nakon ono kad se postavi dijagnoza o trudnoći, žena mora uraditi određene analize. Jedna od prvih analize tu jeste, čim žena otkrije u drugom stanju da uradi TSH u trudnoći, odnosno taj hormon koji kontroliše funkciju štitaste žlezde i jako je bitno za rani razvoj cms-a da štitasta žlezda radi kako treba, odnosno da oni budu u normalnim nivoima. Zatim se planira ranije skrining koji se radi između 11 i 14 nedelja, koji je još uvek veoma aktuelan, takozvani dabl test, poznati naših pacijenata i onda se na osnovu rezultata dabl testa pristupa daljem ispitivanju ili se trudnoća jednostavno nastavlja – objašnjava Zečević.

#Doktor

#Pink

'