AKTUELNO

Albanski teroristi bili su najekstremniji i najsuroviji na sirijskom ratištu, i nikako nije dobro to što se obaveštajne službe sa KiM oglušuju na njihove pretnje, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink Ljuban Karan, potpukovnik nekadašnje kontraobovaštajne službe JNA.

Karan ističe da nikako nije dobro to što se čini da nikoga ne interesuje ta vrhunska opasnost od terorizma.

- Albanski teroristi su jedni od najsurovijih i kao takvi su mogli da organizuju svoju samostalnu jedinicu na sirijskom ratištu. Ta jedinica nije imala komandni kadar, imali su svoj komandrni kadar, svoje rukovodstvo, imali su dovoljno ekstrema koji su bili voljni da pred kamerama odsecaju glave – rekao je Karan.

Kako kaže, samo ime jedinice asocira na dženad koji je vezan za albanski korpus i dodaje vezuje se za albanski faktor.

- To mora da nas zanima i da nas brine. Nisu oni dali sebi ime Albani zbog Sirije, već zbog Balkana. Oni su ti koji treba tu vatru da prenesu na Balkan, i to pre svega na području gde su Albanci – rekao je Karan, i dodao da su Albanci sa Kosova i Severne Makedonije  upravo najekstremniji i najopasniji.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, to je razlog da se zabrinemo i da vodimo računa o bezbednosti Srba u Srbiji i na Kosmetu, kada, kako dodaje, o tome neće da vode računa drugi.

Stručnjak za bezbednost Marija Đorić, povodom mogućnosti da pripadnici Islamske,države uđu na Kosovo, navodi da je to izuzetno realna opasnost.

- To što je na terenu uništena Islamska država, koja je teroristička organizacija, to ne znači da je ona mrtva. Njihova ideja je itekako živa i ona je itekako zapaljiva. Mi smo danas svedoci stvaranja jednog mnogo opasnijeg čudovišta, a to je virtuelni kalifat – rekla je Đorić.

Kako kaže, ono što je brine jeste što će ta ideja islamske države i dalje živeti.

- Moramo se baviti temom povratka džihadista. Veliki broj njih se vratio na teritoriju Kosova i Metohija. Moramo zajedno sa Evropom i regionom da brinemo o jednoj mnogo važnoj temi, temi reintegracije tih ljudi – rekla je Đorić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, imamo preko 2000 dece koje su prošle njihovu obuku i dodaje da će svaka zemlja morati da ima adekvatne programe za borbu protiv ovih grupa.

- Kada je reč o KiM, njihovi zakoni, kada je reč o kažnjavanju terorista su katastrofalni. To će biti veliki izazov za sve zemlje sveta – rekla je Đorić.

Stručnja za bezbednost Milan Petrić, rekao je da bi cela strukura koja treba da se,bavi njima, trebala, kako kaže, da pređe sa reči na dela.

- Mnogo toga su doneli u zakonskoj formi, ali kazne su smešne. Terorizam nije,prestao kada su ubili Bin Ladena, on se nastavlja – rekao je Petrić, i dodao da je Srbija jedna od retkih država koja ih na određeni način uspešno identifikuje.

Petrić ističe da, kada je u pitanju KiM, službe koje imaju te informacije, kako,smatra, ne rade dobro svoj posao.

#Albanci

#Kosovo

#Ljuban Karan

#Terorizam

'