AKTUELNO

Posle dve i po godine dominacije korona virusa, vratili su se oni naši standardni virusi rekla je za Pink dr Olivera Ostojić iz Dečije klinike KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu.

- Tu imamo rino viruse kojih ima oko 100 vrsta i koji izazivaju izazivaju prehlade, curenje nosa, kašljucanje, blage simptome, zatim adeno viruse koji su isto dominantni - kaže doktorka i dodaje da je juče razgovarala sa sepidemiologom koji joj je potvrdio da postoji neki oblik epidemijice adeno virusa u vrtićima.

Adeno virusi izazivaju blage simtome ali mogu i da izazovu vrlo ozbiljnu kliničku sliku.

- Teška klinička slika može da se javi naročito kod male dece u smislu respiratornih infekcija, upale donjih disajnih puteva gde manja deca zaista pokažu jednu težu kliničku sliku i ponekad zahtevaju bolničko lečenje - kaže doktorka.

Među virusima koji sada haraju među decom imamo i respiratorne sincicijalne viruse (RSA).

Doktorka je podsetila da je Dečija klinika u Nišu bila u jednom trenutku zatvorena upravo zbog RSA virusa koji može da izazove blaže respiratorne simptome, ali i one vrlo ozbiljne, naročito kod manje dece, i da taj virus najviše puni bolničke ambulante sa pacijentima u ovom trenutku.

Ništa manje aktivan je i rota visrus, doktorka navodi da on izaziva gastrointestinalne infekcije kod dece uzrasta od 6 meseci do 5 godina, u smilsu retkih stolica, povraćanja i povišene temperature.

Šta kad se razbolimo?

- Kada su deca u pitanju ali i oni odrasli mi nemo žemo da ih vežemo za krevet - kaže doktorka i dodaje:

- Preporučujemo jačanje imuniteta, zdravu hranu, imunoprotektivne lekove i sumplemente, na koje smo već u doba epidemije navikli, i jedan zdrav život koliko je to moguće sprovesti.

#Olivera Ostojić

#Virusi

#deca

#doktorka