AKTUELNO

Izgradnja puteva znači otvaranje novih radnih mesta, a na jugu Srbije u Zaplenjskom kraju sve je više mladih koji se vraćaju na selo.

Poslednjih deset godina iz Zaplanjskih sela mladi uglavnom odlaze u velike gradove u potrazi za boljim životom. U selo Sopotnica priča je malo drugačija.

Ovde se mladi ljudi vraćaju u želji da u selu na porodičnim ognjištima, na porodičnim imanjima naprave svoj biznis, da stvaraju porodice i da od toga žive.

Iako je najveći deo svog života dvadesetogodišnji Stefan proveo na vrelom Niškom asfaltu posle završene škole rešio je da živi u selu i da se bavi stočarstvom.

-Moj plan je da širim stado prvenstveno koza naravno i ovaca i prerada mleka, pravljenje sira. Ja imam 20 godina i vidim neku perspektivu. Jeste da je rad veliki i težak, naporan, ali vremenom biće bolje, nadamo se – kaže Stefan Stevanović, mladi stočar iz Sopotnice.

Ovaj mladić nije jedini u Sopotnici koji u nerazvijenom Zaplenjskom selu vidi bolji život.

Nakon škole i nekoliko promenjenih poslova u Nišu, Milan Popović vratio se kući rešen da bude sam svoj gazda na svome.

- Trudimo se da povećamo proizvodnju, da može bolje da živimo, da osnujemo porodice. Nisam još oženjen i vidim neku perspektivu, i budućnost – priča nam Milan.

U Sopotnicu se vraćaju mladići, ali ono što nije dobro devojke su otišli iz sela.

- Tražimo iz drugih mesta, iz grada, devojke da se vrate i da ovde žive – kroz smeh kaže Milan.

U stvaranju boljih uslova, ali i u jačanju biznisa mladim poljoprivrednicima stiže podrška i Opštine.

- Mi kroz program subvencija pomažemo njima time što subvencionišemo 50 odsto od vrednosti nabavljenih grla, mehanizacije, priključnih mašina, sadnog materijala. Sa maksimalnim iznosom od 150.000 dinara – kaže Milisav Filipović, većnik u Opštini Gadžin Han.

Tokom ove godine ubrzani urbani život napustilo je pet mladića koji su u Sopotnici, selu u podnožju Suve planine našli svoj mir i viziju za bolju budućnost.

#Selo

#mladić

'